Подобрете храносмилането и здравето на сърцето с този зеленчук

Подобрете храносмилането и здравето на сърцето с този зеленчук

Въпреки впечатляващия му хранителен профил, рядко обръщаме внимание на здравословните ползи от червеното зеле. То принадлежи към семейството на броколито и карфиола, а наситеният му цвят се дължи на ценни пигменти, полезни за сърдечната система. Освен това е богато на двата вида фибри, необходими за поддържането на оптимално и редовно храносмилане.

Представяме ви 3 свойства на червеното зеле, заради които си струва да го използваме по-често в кухнята.

1. Помощ за имунитета

Червеното зеле съдържа съвсем малко калории, а само с 90 грама си набавяте 55% от необходимия дневен прием на витамин С. Освен това добавете 85% витамин К, 10% фолиева киселина и 7% манган.

Витамин С: Елементът е добре познат с имуностимулиращото си действие и е силен антиоксидант. Всъщност червеното зеле съдържа 30% повече витамин С от обикновеното зеле. Той е необходим за производството на колаген, както и за усвояването на желязо от растителни източници.

Антиоксиданти: Червеното зеле съдържа съединения като полифеноли и серни съединения, които предпазват тялото от свободни радикали и възпаления.

2. Полезно за сърцето

Пигментите, които придават червения цвят на зелето, са активни вещества, наречени антоцианини. Те са растителни съединения, които спадат към семейството на флавоноидите. Много изследвания свързват пигмента с благоприятни резултати върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

Проучванията показват, че консумацията на храни, богати на антоцианини, намалява риска от сърдечни заболявания и помага при високо кръвно налягане. Червеното зеле съдържа над 36 вида такива съединения, което го прави много добра храна за здравето.

Разтворимите фибри помагат за балансиране на нивата на лошия холестерол, защото възпрепятстват усвояването му в чревния тракт. Това са цели 40% от фибрите в червеното зеле. Витамин К има редица важни функции за тялото, като една от тях е неговото противодействие за ензимите, предизвикващи образуване на кръвни съсиреци.

3. Подобряващо храносмилането

Червеното зеле е добър начин да поддържате стомаха си редовен. Неразтворимите фибри не се смилат, а вместо това улесняват движението на храната в чревния тракт. От друга страна разтворимите фибри са необходимо гориво за пробиотиците в стомашния тракт. Те създават благоприятна среда за развитието и функционирането на бифидобактериите и лактобацилите, поддържащи доброто храносмилане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *