Победилите леви във Франция: Край с политиката на Макрон!

Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор заяви, че съюзът на френската левица „Нов народен фронт“ е победител на изборите и трябва да обедини мнозинството от французите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ще имаме само един компас: програмата на „Нов народен фронт“, заяви Фор пред свои поддръжници. Той добави, че политиката на френския президент Еманюел Макрон не трябва да бъде продължавана и че спорната му пенсионна реформа трябва да бъде отменена.

Ключов въпрос е дали левичарският съюз ще остане обединен и ще постигне съгласие какъв курс да поеме, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на крайнолявата партия „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон изключи възможността за широка коалиция с партии от различни политически течения.

Евродепутатът Рафаел Глюксман, една от ключовите фигури в левицата, призова партньорите от коалицията си да се държат „като възрастни“, предаде АФП.

„Ние сме начело, но сме в раздробен парламент. Ще трябва да си говорим, да обсъждаме, да влизаме в диалог“, заяви Глюксман, който бе водещ кандидат на Социалистическата партия/“Плас Пюблик“ на евроизборите миналия месец и събра близо 14 процента от гласовете.

По-рано вечерта стана ясно, че за всеобща изненада съюзът на левите партии спечели парламентарните избори във Франция според първите прогнозни резултати, предаде АФП, цитирана от БТА.

Коалицията „Нов народен фронт“, в чийто състав влизат крайнолявата партия „Непокорна Франция“, Социалистическата партия, „Еколозите“ и Френската комунистическа партия, ще има в новия състав на парламента между 171 и 187 депутати, показват няколко екзитпола.

Месец след хазартния ход на президента Еманюел Макрон да разпусне парламента, на второ място се нарежда досегашното президентско мнозинство – коалицията „Заедно“ – с между 152 и 163 депутати. В предишния състав на парламента макронистите имаха 250 депутати. При все това президентският лагер демонстрира неочаквана устойчивост, отбеляза АФП, имайки предвид, че социолозите прогнозираха да получи по-слаб резултат.

Трети е крайнодесният „Национален сбор“ с исторически голям брой депутати – между 134 и 152. След като спечели първият тур на изборите, партията на Марин Льо Пен обаче остава след втория тур далеч от властта, тъй като получи по-нисък от очаквания резултат.

На четвърто място се нарежда консервативната партия „Републиканците“ с между 61 и 67 народни представители.

Първи реагира лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, представител на „Нов народен фронт“. Той заяви, че министър-председателят от макронисткия лагер Габриел Атал трябва „да си ходи“ и съюзът на левицата „да управлява“.

„Приливната вълна се надига. Тя не бе достатъчно висока този път, но продължава да се покачва. И следователно нашата победа само беше отложена“, заяви на свой ред неформалната лидерка и председателка на парламентарната група на „Национален сбор“ Марин Льо Пен. „Имам прекалено много опит, за да бъда разочарована заради резултат, в който удвояваме броя на нашите депутати“, добави тя.

Макрон не направи изявление, но Елисейският дворец съобщи, че президентът анализира изборните резултати и ще изчака да види пълната картина в парламента, преди да реши на кого да възложи да състави правителство. Неговият премиер Габриел Атал съобщи, че ще подаде днес оставката си, но допълни, че е готов да остане на поста, докогато е необходимо.

Франция, един от стълбовете на Европейския съюз, се оказва в непознатите води на трипартийността и липсата на мнозинство два дни преди срещата на върха на НАТО и три седмици преди началото на Летните олимпийски игри в Париж. Никой от основните три блока в страната няма да има необходимия брой от 289 депутати, т.е. абсолютно мнозинство, за да състави самостоятелно правителство.

Избирателната активност бе около 67 процента, най-голямата от 1981 г. насам. Така нареченият „републикански фронт“, изграден между двата тура от макронистите и левицата, за да ограничат вълната на крайната десница, спечелила по-рано първия тур, даде резултат. При все това остава неясно как ще изглежда следващото правителство.

Гласоподавателите попариха надеждите на „Национален сбор“ да състави кабинет, който щеше да е първото крайнодясно правителство от Втората световна война насам. За партията остава утехата, че вкарва рекордно голям брой депутати в Националното събрание, долната кармара на парламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *