Плоча с четирикрил ангел откриха в манастир от 13 век в Мелник

Плоча с четирикрил ангел откриха в манастир от 13 век в Мелник

В средновековния манастир „Света Богородица“ в град Мелник, който днес е в руини, са открити 124 находки от камък, керамика и метал. Това стана по време на археологически находки, подкрепени от Община Сандански.

Проучването се ръководи от гл. ас. д-р Методи Златков от Национален археологически институт с музей при БАН. В екипа участваха д-р Мария Пашова от Регионален исторически музей – Благоевград и Елисавета Иванова от Археологически музей – Сандански.

Реставрацията на движимите паметници се извършва в лабораторията на НАИМ-БАН от Ренета Караманова (стенописите и каменните находки) и гл. ас. д-р Петя Пенкова (металните находки). Сред находките е фрагмент от средновековния надпис от XIII – XIV в., част от който се откри в предходния сезон. Най-вероятно това е строителният надпис на първия период на църквата.

Друга ценна находка е част от мраморна релефна плоча от XVIII век и началото на XIX в., на която е изобразен серафим – четирикрил ангел. Разкопките на манастира и църквата „Света Богородица“ дават много ценни научни данни и възможност за експониране на един важен и интересен паметник за историята на Мелник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *