Планинари почетоха празника Вси светии в параклиса до хижа „Яворов”

Планинари се събраха в параклиса „Вси светии”, който е до хижа „Яворов” в Пирин планина. Те отбелязаха храмовия празник на светата обител – Неделята на Вси светии. Отец Димитър отслужи тържествена литургия, а по-късно освети традиционния курбан, който се раздаде на присъстващите над 60 любители на планината.

Повечето от тях бяха от община Разлог и са сред инициаторите за построяването на храма високо в красивата Пирин планина. „Ние сме съмишленици, които сме обединени от това, че даваме нещо, за да има такъв молитвен дом в планината. Всеки е добре дошъл тук, за да се помоли за здраве и благоденствие”, заяви адвокат Петър Сланчев от Разлог, който е сред хората, помогнали за изграждането на храма.

Параклисът „Вси светии“ е построен с доброволен труд и дарения на много хора – планинари, строители, ковачи, както и на институции и фирми. Иконите са осветени в Зографския манастир – българската светиня в Атон. Те са дело на най-добрите иконописци.

Иконата на Вси светии няма аналог у нас, висока е близо 2 метра, за модел е ползвана иконата в Зографския манастир. През летния сезон посрещаме туристи от цял свят. Хижата ни е една от най-добрите в страната”, твърди Радко Божинов, секретар на Туристическо дружество „Пирин” в Разлог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *