Плажовете с по-големи барове, колко ще струват чадърите това лято?

По-големи барове на плажната линия ще ни очакват през лятото. Те ще могат да заемат до 6% от територията на морската ивица. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на туризма.

На плажовете е позволено поставянето на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване, като например барчета и заведения за хранене. В момента търговската площ на тези обекти може да бъде до 4% от територията на плажа.

С увеличението на площа ще се даде възможност на концесионерите и наемателите на морски плажове да спазят изискванията, наложени от здравните органи, за по-голямо разстояние между масите, става ясно от мотивите към законопроекта.

Промените в закона предвиждат и глоби, ако заведенията на плажа заемат по-голяма от разрешената площ.

При първо нарушение глобата за физически лица да бъде от 1000 лв. до 5000 лв., а за фирми от 2000 лв. до 20 000 лв., предлагат от министерството. При повторно нарушение в рамките на летния сезон, предлагат глобата да бъде от 2000 лв. до 6000 лв. за физически лица и от 4000 лв. до 40 000 лв. за фирми.

Концесионерите и наемателите на морски плажове ще могат да намалят цените на чадъри и шезлонги, но по желание. Ако сянката е по-евтина, ще бъде намалено и дължимото от тях концесионно възнаграждение или съответно наем.

През миналата година заради пандемията всички стопани на плажове бяха задължени да намалят тарифите за чадъри и шезлонги поне с 50%, за да бъдат привлечени българските туристи. Пред това лято обаче, всеки стопанин на плаж ще решава сам дали да намали цените и с колко. Финалното решение трябва да бъде взето до 1 юни. Ако някой обяви, че ще намали цените, а след това не го направи, ще бъде глобен с между 10 хил. и 50 хил. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *