Пицарии дават 2000 лв. на куриери, 70% от хората си поръчват храна за вкъщи

Пицарии и ресторанти търсят куриери повече отколкото сервитьори и бармани. В София в пиков месец, каквито бяха последните пет заради поредицата от затваряне на заведенията, куриерите изкарват до 2000 лв. заедно с бакшишите. Фирмите плащат на база направени доставки, като всеки куриер може да вземе по два адреса, близо един до друг в един час за доставка.

На вечер по-бързите и опитните изкарват по 70 лв., или по 5 лв. на доставка в диапазон от 4-5 километров район. В сайтовете за обяви за работа има десетки предложения за шофьори с лични автомобили, като брутната заплата започва от 1500 лв. Някои обаче правят доставки и с електрически велосипеди.

Въпреки голямата заплата, изисквания за опит при наемането на куриер няма, държат единствено на представителен външен вид, средно образование, добра ориентация в рамките на София, както и чисто съдебно минало. Работното време е почасово, а трудов договор в сферата почти не се сключва, разчита се на граждански в големите фирми, а в малките – плащане на ръка. Работата най-често е в диапазона между 11:30-14:30 часа и от 19:00 до 22:00 часа. Големите фирми предлагат и застраховка – и на автомобила, и нас куриера.

Заради поредицата от затваряне на заведенията заради пандемията, близо 70% от хората си поръчват храна за вкъщи. Според голяма верига пицарии има увеличение на производството на пици с близо 10% до 13-14 хил. бройки на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *