Пиарът Нидал Алгафари: Разумният вариант е кабинет на ГЕРБ, БСП и ДПС

Пиарът Нидал Алгафари: Разумният вариант е кабинет на ГЕРБ, БСП и ДПС

– Г-н Алгафари, слагат ли край тези избори на ерата Борисов? Може ли той да се върне на бял кон след време?

– Абсолютно може. А и не смятам, че трябва да говорим за край на Борисов. Да, той има в кариерата си и падения, и възходи, но в момента не можем да кажем, че е загубил. Загубил е част от гласоподавателите, но все още ГЕРБ са първа политическа сила, ще имат влияние и занапред – като управляващи или опозиция. А и Борисов е на възраст, в която все още има много хъс и енергия. Така че ако сега бъде в опозиция, би могъл след време да се върне отново като управляващ, стига да си изиграе правилно политиките.

Не забравяйте, че паметта на хората е много къса – не само в България, а и в света.

– Вярвате ли, че българските политици имат нужната зрелост да разплетат гордиевия възел, който им вързаха избирателите?

– Имаме достатъчно разумни и мъдри политици, които могат да преодолеят личното си его, ще преодолеят обидите, които са си разменяли през годините и няма да допуснат държавата да стигне до хаос. Ако обаче допуснат хаос, това означава, че още не са узрели да бъдат големи политици, ще си останат местни малки байганьовци.

– Какви са вариантите, които можем да очакваме оттук насетне?

– Първият вариант за мене е правителство на разума, при което трите системни партии ГЕРБ, БСП и ДПС трябва да намерят начин да съставят правителство. Дали ще бъде с мандата на ГЕРБ, или с мандата на друга сила, трите трябва да успеят – това са хора, които дотук носят някаква ясна отговорност. Тук трябва да посочим, че ако БСП не влязат сега във властта, след 10 години престой извън нея, това ще обезсмисли усилията на хората, които са подкрепяли налагането на политиките на социалистите. Така че това от страна на БСП ще бъде изключително неразумно, докато, ако влязат във властта, те ще успеят да се стабилизират и ще бъдат някакъв коректор на действията на ГЕРБ, ДПС, както и обратното.

Вторият вариант е политическият, при който ПП ГЕРБ и Да, България, които са от едно европейско семейство. Логично е от ЕНП да ги накарат по някакъв начин да преодолеят неприязънта си и да се опитат да съставят правителство, примерно с помощта на ДПС, при определени условия. Хората вероятно си спомнят, че преди време, когато се състави центристко-дясната коалиция на Реформаторския блок с участието на ДСБ, СДС, Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева, преди изборите те говореха, че няма да допуснат Борисов да е на власт. След изборите обаче направиха правителство с ГЕРБ.

Трети вариант е на екзотиката, при който хора около Слави Трифонов, които са може би много кадърни, но са все още незнаещи в политиката, да се опитат да съставят правителство. Ще им бъде изключително трудно, защото за пръв път влизат в политиката, в Народното събрание. И ако веднага скочат и в изпълнителната власт, тяхната неопитност може да им изиграе много лоша шега. Старите влъхви от другите три системни партии биха могли да разиграват новаците много дълго време, което поражда риск за управлението.

И четвъртият вариант е на хаоса, когато се стигне до нови избори, които ще потвърдят горе-долу статуквото, което вече имаме в момента. Може да се прехвърлят няколко мандата от един към друг, може даже хората на Трифонов да станат първа политическа сила или трета, или четвърта, може „Изправи се! Мутри, вън!” да не влязат в парламента, а да влязат ВМРО. Всякакви подобни варианти може да се случат.

Но няма да могат да съставят правителство, ако са толкова твърдоглави. И ще се наложи пак да направят някаква коалиция, само че с цената на едни 100-150 милиона лева, които ще похарчим за новите избори заради безумието им.

– Няма ли това поведение на дистанциране на Трифонов и екипа му да разочарова избирателите?

– Не смятам, че ще ги разочарова, защото Трифонов трябва да излезе със страховита нова идея, с нещо, което да е на нивото на цунамито на „Има такъв народ“ на изборите. Например да кажат: правим правителство само ние, който иска да ни подкрепя! Това обаче ще означава, че ще са зависими от системните партии, които винаги могат да решат да им спретнат вот на недоверие и да ги изхвърлят от властта.

Всичко друго ще остави горчив вкус в устата на тези, които гласуваха и симпатизираха на хората на Слави и в един момент може да се уморят. Не съм сигурен, че на следващи избори активността ще бъде същата, че гласовете за ГЕРБ няма да се увеличат – това никой не го знае.

– Има ли приемлива фигура за премиер в тази сложна конфигурация?

– Със сигурност ще се намерят авторитетни фигури. В България имаме достатъчно кадърни, мъдри, опитни хора и политици, които биха могли да са и достатъчно доброжелателни към всички, достатъчно одобрявани от всички. Не е особено трудно да се намери премиер.

– Кой ще е балансьор в новия парламент? Може ли той да се окаже с по-дълъг живот, напук на всички прогнози?

– Напълно е възможно животът на парламента да се окаже по-дълъг. И на предишното НС му даваха много къс живот, максимум една година, а издържаха цял мандат.

А уникалното в 45-ия парламент ще бъде това, че който и да състави правителство, всички вътре ще бъдат някакъв вид балансьори.

– Ако вариантите за съставяне на кабинет се провалят и отидем на избори през лятото, това фатален вариант ли ще бъде?

– Не, няма нищо страшно, освен смъртта, ала ще ни е много по-трудно. Ще трябва да имаме хора с достатъчно доверие да преговарят в Европа за пари, за фондове, ще трябва да имаме достатъчно кадърни хора, които да имат подкрепата, за да управляват ваксинирането, да се опитат да спрат пандемията. Проблемите са много – събиране на данъци, законодателна дейност, но не виждам нещо, което да е толкова страшно. И това може да го преживеем.

Със сигурност, независимо кой ще излъчи кабинет – парламентът или президентът, този кабинет ще се опита да предприеме адекватни действия. Ако се наложи президентът да състави служебен кабинет, той ще се опита да се представи в най-добра светлина – предстоят му избори наесен. Така че какъвто и да е кабинетът, той ще направи всичко по силите си за добро представяне. А и какъвто и кабинет в момента да се сформира, ще има нужда да се афишира като вариант на спасението – и у нас, и в чужбина. Всички ще се постараят – независимо как ще бъде съставено правителството.

– Накъде ще върви БСП след провала на тези избори?

– На БСП им е много трудно. Те не успяха да привлекат нови имена, нови хора, които да са достатъчно добре представени пред обществото. БСП отдавна загубиха говорители, които са извън самите тях, добри оратори, каквито имаха някога – Анжел Вагенщайн, Клара Маринова, Георги Първанов. Сега такива хора няма, всичко е съсредоточено върху Корнелия Нинова, която води една-единствена битка – за собственото си его срещу това на Бойко. С това е готова да погребе партията, ако трябва и държавата ще погребе, но да може да каже: Бих го! И какво, ако го е била?!

Смятам, че с всеки следващи избори гласовете за БСП ще намаляват все повече и заради тяхното тежко колебание по основни световни политики, които са им неясни. Не е ясна например позицията им спрямо Русия, спрямо оста Запад-Изток. Не е ясно дали са със Запада, НАТО, ЕС, или са против. Не говоря само за думите, а за действията им – има тотална разлика между говоренето на ръководството на партията и това какво искат членовете долу.

БСП не могат все още да обяснят какво означава ляво в новото политическо пространство – какво означава да си ляв, да си социалист. Вторачили са се само в една битка срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, всичко друго е занемарено. Така че няма от къде да вземат привърженици и загубиха най-важното – младите хора, които по принцип са леви.

– Ако Нинова беше подала оставка, каквато е нормалната практика, това щеше ли да е спасителен ход за партията?

– Със сигурност. Но Нинова показа в продължение на доста време, че е неудачен лидер на тази партия. Не успя да вкара политики, да постигне победи, освен личните битки с Борисов и ГЕРБ. Ако беше подала оставка, това щеше да мобилизира партията, да се търси друг друг лидер, с който да се върви напред. Но тя е решила да играе до последно, докато не се закопае и тя, и партията до дъно. Нинова не е човекът, който може да поведе БСП към някаква победа.

– Как тази ситуация ще се отрази на шансовете на президента, който гледа сериозно към втори мандат?

– Президентът загуби две силни ракети. Едната е БСП – явно там има някакъв конфликт, недоразумение между тях, пак на базата на личността на Корнелия Нинова, а не толкова на самата партия. Ако БСП подкрепят Радев, то ще бъде с недомлъвки, което ще раздвои основната му ракета носител. ДПС, горивото, което е нужно на Радев, за да влезе в орбита в последния етап от президентските избори, много ясно показа, че не би го подкрепило. Доколкото знам, той не е с много добро отношение към ДПС, което е реципрочно и от тяхна страна. Без тези две сили Радев много трудно би могъл да обедини необединимите. А и десните, които гласуваха за него през 2016 г., видяха, че Румен Радев с цялостната си политика като че ли се опитва да ни издърпа по на изток, към Русия. По-голямата част от хората няма да харесат това, защото всички искат да са в ЕС и НАТО. Децата и авоарите и на най-големите радетели на Русия са на запад, а не на изток.

– Кой е урокът за политиците от тези избори?

– Никакъв урок не са дали хората на политиците. Народът излезе, за да намери за пореден път месия, който да свърши неговата работа. Уроците трябва да научим ние, а не да чакаме политиците, които са огледало на нас самите.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *