Печеното агне за Великден гони половин бон

Печеното агне за Великден от топлата витрина на голяма верига „гони“ цена от 500 лв. Поръчаното онлайн традиционно ястие пък е със 130 лв. по-евтино. Близо две седмици преди Възкресение Христово ресторанти въртят търговия в мрежата и със сет менюта за празничната ни трапеза.

Според оферта в платформа за търговия с различни услуги основното ястие за Великден – 10- или 12-килограмово печено агне с картофи и килограм дроб сарма, ще ни струва 360 лв. Ако пък сме решили да се съберем в по-тесен семеен кръг заради все още върлуващата из страната пандемия, също няма от какво да се притесняваме – в интернет могат да се открият предложения на седем пъти по-ниски цени за малки компании

Така например агнешкото месо с гарнитура картофи, дроб сарма и зелена салата с общо тегло 2,4 кг ще ни струва петдесетачка.

Според последната заповед на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов заведенията могат да подновят дейността си при 50% от своя капацитет – решение, което препълни ресторантите в столицата. Вероятно с цел „застраховка“ обаче ресторантьорите не се отказват и от поръчките за дома.

Доставки до вратата ни правят и част от местата за настаняване, които също бяха сериозно ударени от COVID-19. Сет меню в четиризвезден столичен хотел върви за малко под 32 лв. на човек. В него влизат великденска зелена салата, агнешко с дроб сарма, прясно изпечен хляб и подарък пъстро великденско яйце. Празникът ни ще бъде подсладен от парче торта.

Търговските вериги също се включват в борбата за клиенти, като оферират потребителите със специално подготвени за празника месни изкушения. От „домашната“ фурна на един от големите магазини у нас излиза 10-килограмово печено агне, пълнено с дроб сарма, за 490 лв. или със 130 лв. повече от това в онлайн платформите. Най-скъпото готово за консумация агнешко е печената плешка, която се оферира отсега за 59 лв./кг. В помощ на заетите домакини или тези необичащи да готвят от веригата пускат и 3-степенно меню за 55 лв. – зелена салата, печен заек, пълнен с ориз, гъби и подправки, десертът пък е козунак с локум.

Припомняме, че в момента цената за килограм сурово агнешко по магазините започва от 13,50 и достига до 17,50 лв. Родното и чуждестранното производство пък ще можем да разпознаем по маркировката – син печат за българското месо и червен за това, което пристига от чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *