Печатница в столичен ВУЗ бълвала милиони фалшиви долари за Украйна и евро за Европа

Печатница в столичен ВУЗ е била използвана за производство на фалшиви долари за Украйна и фалшиви евро за Западна Европа. Подробности за акцията, при която са открити 4 млн. менте долара и 3,6 млн. менте евро дадоха градският прокурор на София Илиана Кирилова, директорът на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев и директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Печатницата се е намирала в хале в сградата на висшето учебно заведение, чието име разследващите отказаха да съобщят. Официалната дейност на печатницата е отпечатването на различни документи, сред които и здравни книжки, рекламни материали, опаковки и др. Към момента няма данни дали ръководството на ВУЗ-а е знаело, че наред с официалната дейност там се е извършвала и престъпна. В печатницата работят 7-8 души на договор с ВУЗ-а. Един от тях след работно време и в събота и неделя е отпечатвал фалшивите пари. Мъжът е на 48 години. В извършването на престъплението му помагала 54-годишна жена с познания за печатарската дейност. Двамата не са криминално проявени или осъждани.

До момента се знае, че те отпечатвали фалшивите банкноти само по поръчка, като получавали около 10 процента от това, което са произвели.

Двама са задържани за 72 часа, след което прокуратурата ще поиска от съда да им наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Хората, които са транспортирали фалшивите пари и са ги вкарвали в експлоатация, не са известни.

Назначени са експертизи на менте банкнотите, но разследващите обясниха, че те са с горе-долу добро качество, до момента са намирани фалшиви пари и с по-добро и с по-лошо качество. Антимафиотите са работили с американската служба за защита „Сикрет сървис“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *