Петър Колев: Скопие отдели 30 млн. евро за клеветническа кампания

Петър Колев: Скопие отдели 30 млн. евро за клеветническа кампания

„Сегашната позиция на България не трябва да бъде променяна в бъдеще, докато българите в РСМ не получат своето равноправие, не бъде променена конституцията, не бъде вкарана тази малка думичка „българи“ в самата конституцията.

Това заяви пред БНТ председателят на българската партия в РСМ „Граждански демократичен съюз“ Петър Колев.

„Защото това, ако се случи ще бъде уникален не само европейски, но и световен парадокс, защото България ще жертва или възприеме явлението на потъпкване на човешките права на собствените сънародници в РСМ, а за сметка на това ще даде възможност на други хора, които правят това, да се възползват от допълнителни човешки права, каквито са примерно свободното движение на хора, стоки и капитали в ЕС“, коментира Петър Колев.

Според Колев държавният глава Румен Радев и премиерът Кирил Петков ясно са формулирали пред европейските страни какво очаква България. Той бе категоричен, че процесът за евроинтеграция се води от резултатите, а не от срокове. Спорните точки в двустранните отношения между България и РСМ могат да бъдат решени с диалог, допълни Колев.

На въпроса кой има полза от това да се представят нещата по обратния начин и да се внуши пред Европа, че няма никакъв проблем в РСМ с правата на българите, Петър Колев заяви:

„Македонското правителство е отделило на 30 млн. евро за сериозна международна кампания, клеветническа при това, и срещу България, но и срещу българите в РСМ“, каза Петър Колев.

Председателят на българската партия посочи още, че ще поиска среща с новоизбрания министър-председател Кирил Петков, на която въпросите за равноправието на българите в РСМ да бъдат обсъдени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *