Петър Величков: Възможно е с Бербатов да поемем управлението на БФС

Членът на Изпълкома Петър Величков застана пред медиите, за да коментира предстоящия конгрес на БФС. Той призна, че може да поеме управлението заедно с Димитър Бербатов, ако му бъде гласувано доверие. Величков също така говори и за оставките, които членовете на Изпълкома са подали.

“Ясно е и е казано, че ние с Бербатов работим в екип. Възможно е в тази конфигурация да поемем управлението на БФС, ако ни бъда гласувано доверие, разбира се. Идеята днес обаче не е да говорим за това”, заяви Величков относно това дали би управлявал с един от най-добрите български футболисти от близкото минало Димитър Бербатов.

“Благодаря за вниманието и интереса. Надявам се да няма разочаровани от вас, че идеята днес не е да си говорим за кандидатури. Смятам, че има доста по-важни неща. Бих искал да говорим за Конгреса, който се очаква да се насочи за 25 юни. Такъв конгрес ще има и много се надявам да бъде проведен и дай Боже всичко да е нормално.

Октомври 2019-а година, когато оставка бе подадена от президента Михайлов и от нас, членовете на Изпълкома. Моето разбиране бе такова, че ние колективно подаваме остаква с цел да се проведе един нов Конгрес. Основна задача за нас бе да можем да организираме такъв.

Моето е разбиране е такова, че очакванията са да бъде избрано ново ръководство и да му бъде даден 4-годишен мандат. Духът бе такъв, ние да се оттеглим и да дойде ново ръководство. За съжаление след последното заседание аз бях много очуден. Когато започнахме да преглеждаме документите за Конгреса, ние не говорихме за четиригодишен мандат, а за такъв до 18.02 2022. Това ме наведе на мисълта, че някой трябва да излезе и да каже в каква посока вървим.

На този конгрес, според подготовените документи, трябва да бъда гласувана оставката на президента и на останалите членове на Изпълкома. Само 5 души обаче бяхме подготвени с писмени оставки, както и президента Михайлов.

Важно е в каква посока вървим. Клубовете трябва да са наясно с това, което се подготвя. Още веднъж бих желал да използвам тази пресконференция, за да агитирам останалите членове да запазим този дух този, който бе в началото, когато разбрахме, че президента се оттегля. Ако някой смята, че е желан в управлението на БФС, това трябва да бъде отчетено. Много се надявам духът да бъде спазен, колегите да проявят мъдрост и морал и да дойдат нови хора или тези от старото, които са желани.

За да има такава подкрепа и да бъде приета от всички, ние от Изпълкома трябва да направим такива правила, с които тези избори да бъдат приемливи за всички. Хората, които желаят да се кандидатират, трябва да се обявяват официално, достатъчно време имаше. Ние да направи една дискуися, да изслушаме тези желаещи. В нас е ножа и хляба, но ние искаме да създадем условия, за да може тези избори да бъдат признати”.

На българския футбол не му трябват противопоставяния или футболисти от миналото, на него му трябва обединение. Интегрална бюлетина, подписана един ден преди конгреса от всички кандидати, ако има 551 кандидата, 551 бюлетини да бъдат подписани. Това са едни детайли, които може би не са важни на този етап, но ако имам добра воля, може да има един добър вот, който не е таен, няма манипулации и вот, който ще бъде приет от всички.

Ясна е ситуацията в целия свят. Ясно е едно и президента на УЕФА го каза, ако спрем помощта на УЕФА, над 90% от федерациите ще фалират”, заяви Величков.

„Аз бях първият, който подаде официално оставка, след като държавата каза, че не иска да работи с това ръководство.

Не се връщам назад. Искам да гледам напред. Много неща научих във футбола за тези осем години. Повече от тях как не трябва да се правят. Когато дойде подходящото време, нашият екип ще заяви кандидат президент и основни фигури в екипа. На мен не ми се иска да разквазвам още за нашата концепция. Това ще бъде обект на друга пресконференция. Ще кажа, че ние сме избрали един сериозен футболен човек, футболна личност да върви с един добър ръководител. За мен поколението на Берботов, Мартин Петров, Стилиян Петров трябва да поеме своята отговорност за ръководенето на българския футбол, но на тях трябва да им бъде помогнато. Не бива да ги оставяме сами. Те са сериозни футболни личности с много ясна и добра преценка. БФС обаче има нужда и от сериозно административно управление. Има нужда от тежка реформа, която трябва да се направи. Там виждам аз мястото си.

Aз искам да има конгрес и то възможно най-бързо. Конгрес, който ще осигури четиригодишна легитимация на новото ръководство. Предпочитам да не коментирам хора, които не познавам. Мога да съдя за хора, които не познавам само от това, което е останало след тях. В тази връзка, като погледна какво е останало зад Христо Порточанов ми е трудно да видя нещо. Моята работа е известна в България и чужбина“, добави още той.

„Различното съм аз. С моята работа, опит и това, което съм направил в реалния бизнес. Пак казвам, че трябва да им бъде помогнато. Ако ги оставим сами, има вероятност да успеят, но тя е по-малка от тази, ако наистина сериозни хора застанат до тях.

Много ясно осъзнаваме риска и оправдания, че сме малка нация, малко таланти са неоснователни. Достатъчно е да погледнем какво се случва в Хърватия. Българският футбол има нужда от една тежка реформа, за която не съм убеден, че хората, които говорят за поемане на футболния съюз, са наясно какво трябва да се направи. Бербатов не се провалял като футболист. Аз не съм се провалял като ръководител. За мен хората казват, че аз влизам в джунглата и излизам в другия край. Ние нямаме право на грешка и няма да допуснем грешка. Хората в нашия екип са без всякакви зависимости. Хората в нашия екип са сериозни футболни имена, млади хора.

Много ясно го заявявам, ако искаме да бъдем сигурни, че ще има избор на ръководство с четиригодишен мандат, това минава през оставка на цялото ръководство.

Ще открехна вратата и ще кажа, че футболни президенти не сме търсили“, завърши Петър Величков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *