Петков: Мафията току-що загуби коалиционния си партньор

Със своето идване на власт ние обещахме борба с корупцията. През последните няколко месеца ние непрекъснато се опитвахме да стигнем, до това обещание. Но законът за КПКОНПИ се бавеше 6 месеца. Това заяви на пресконференция министър-председателят Кирил Петков.

Той посочи, е по същият начин са се бавели законите за съдебната система, за европейския прокурор, и винаги това е ставало „от няколкото човека от ИТН“.

„Тук е вододелът между завзетата държава и мафията и България на свободните хора, България на хората, които виждат едно добро бъдеще за децата си, България на тези, които разчитат, че държавата ще работи за тях“, заяви Петков.

„Искам да благодаря за огромната смелост на Радостин Василев – министърът, който в последните 6 месец наистина се бореше с всичките си сили, за да пребори мафията в спорта, въпреки че нямаше подкрепа за КПКОНПИ заради нежеланието на Слави Трифонов и неговите няколко аватара“, каза още Петков.

„Днес аз видях пред екрана едни наистина смели хора, които знаят, че тяхната лоялност не е зад задкулисния певец със своите 20-годишни приятелства“, добави той, визирайки отцепниците от ИТН.

„Поздравявам ги. Тези хора са наистина смели. България има шанс, мафията току-що загуби коалиционния си партньор.

„Всеки един от нас е дал клетва да спазва конституцията и законите на страната. В тази клетва не присъства думата партия, не присъства нищо друго, освен „във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа”, заяви от своя страна вицепремиерът Асен Василев.

„Радостен сън, че в парламента има депутати, които са свободни да действат, както им диктува съвестта и в името на народа. Надявам се те да стават повече. Защото това държавата да се управлява от диванчета и фотьойлчета, от хора, които нямат смелостта да влязат в тази зала и да положат тази клетва, е причината да сме в батака, в който сме”, подчерта Василев.

„Държавата не трябва да се управлява от сценаристи зад кулисите или от бивши премиери от джипки. В момента, в който политиката започне да се прави в официалните институции, това е моментът, в който ще имаме нормална държава.

Мафията загуби възможността да сформира правителство, от тук нататък думата е на народа”, каза още финансовият министър.

На въпрос дали от ПП са мотивирали депутати на Слави да напуснат партията, той отговори с „не”.

„Депутатите на ИТН не дойдоха в подкрепа на правителството, те казаха, че са против съществуващия модел на задкулисие, който са видели. Разчитам, че този тип лидерство, този тип смелост ще бъде заразителен и в това НС ще имаме мнозинство на хората, които казва „не” на мафията”, каза от своя страна Кирил Петков.

Депутатът Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ опроверга информацията, че политическата сила е намерила част от депутатите, за да осигури мнозинството, което да подкрепи актуализацията на бюджета. По-рано бе публикувано твърдение на Атанас Михнев, направено в Стара Загора, че „Продължаваме Промяната“ върви в посока да осигури „пълно мнозинство“.

От партията на премиера обаче обясниха, че изказването не е цитирано точно: „Всъщност това е едно извъртане на думите му от човекът, който явно е направил обобщение на изказването. Доколкото знам, сме се свързали с медията, която излиза с тази новина. Защото, когато се изгледа целия запис, може да се види, че никой не е казал нещо такова. Повторил е думи на това, което е било казано преди – че всъщност ние работим в тая посока или по-скоро се надяваме да стигнем до този тип разрешаване на проблема“ – това каза Искрен Митев пред журналисти в парламента и заяви очакванията си, че ще се стигне до одобрението на актуализацията в зала.

„Депутатите не са хартиени фигурки, ние не можем да взимаме който и да било – това са хора, които са дошли тук с опредени убеждения, да защитават позиция на своите избиратели. Ние досега сме работили с голяма част от народните представители от „Има такъв народ“, нека да не забравяме, че нещата, които сме постигнали, независимо как се развиха на тоя етап, ние сме ги постигнали заедно. И не забравяйте, че на нас ни трябва мнозинство от присъстващите в зала – не за всяко решение в Народно събрание трябват 121 народни представители“.

Актуализацията на бюджета бе приета на първо четене и от Комисията по икономическа политика в парламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *