Петков: Взехме от чиновниците, за да дадем 50-те лева на пенсионерите

В петък ще излезем с нови иновативни мерки в икономиката, и ще покажем, че правим всичко възможно и при невъзможност за актуализиране на бюджета. Това обясни икономическият министър Кирил Петков пред БНТ.

Проблемът с бюджета е не дали има или няма пари, а дали законът ни позволява да харчим. За да харчим ови пари, трябва да отрежем от нещо, вече съществувщо, обясни той. И даде пример, че за да се даде добавката от 50 лева за пенсионерите, е взето от парите на държавните служители. Когато това става непрекъснато, става сложно, призна министърът.

За ББР той каза: „Много ликвидна банка. Защо трябва да съществува – за да използва обществените средства, като подпомага икономиката по начин, по който търговските не могат“.

Привърженик съм на гаранциите, уточни Петков. „Не очаквах чак такъв отпор, очаквах да имаме информацията, която всеки одитен ктомитет трябва да получава“, сподели министърът.

Явно нещата не са толкова лесни, но все пак имаме още половината от времето, призна той.

И увери, че е по-добре ББР да финансира 10 малки, отколкото 8 големи предприятия.

Рискът ще се намали, ако ББР продължи да финасира малки и средни предприятия, но много на брой Държавните пари трябва да стимулират частните инвестиции, това е нашата философия, бе категоричен Кирил Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *