Новините

Петата ковид вълна разхлаби хватката над МБАЛ Гоце Делчев

Хватката на петата коронавирусна вълна над МБАЛ – Гоце Делчев започва да се разхлабва и от ръководството на болницата вече планират закриване на ковидни отделения.

„55 са на болнично лечение с Ковид-19, което е чувствително по-малко, отколкото през януари. Изписваме излекуваните пациенти, почти няма новоприети. Пикът на разпространение на коронавирусната инфекция отмина, което се отрази и на хоспитализациите. Затова планираме да закрием ковидните легла в отделението по ортопедия и да се върне към нормалния си режим на работа”, заяви зам. управителят на болницата д-р Ангел Тонгов.

Към момента болните с коронавирус се лекуват в 4 отделения – инфекциозно, вътрешно и част от детско и АГО. Макар и много по-заразен от предишните варианти, доминиращият сега „Омикрон” не нанася толкова тежки поражения, предаде „Струма“.

„Случаите са средно тежки, много по-малко са тежките. По време на предишните вълни сме имали по 3-ма починали пациенти на ден, докато сега смъртността е намаляла”, добави д-р Тонгов.

Като педиатър той коментира, че децата също са прекарали доста по-леко заразата. „Основните оплаквания бяха болки в гърлото, висока температура, но инфекцията се ограничава до горните дихателни пътища, най-вече с ларингити и рядко с пневмонии“, каза още д-р Тонгов.

По отношение на ваксинационния процес той заяви, че макар и малко, има имунизирани ученици в тийнейджърска възраст, докато за деца под 12 години не е чувал. Лекарят е категоричен, че ваксините пазят от тежко протичане на болестта, което се е доказало и по време на петата вълна, когато е имало мнозина повторно заразени и ваксинирани, но никой не е стигнал до болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *