Пациентите с коронавирус във вътрешно отделение наполовина, тежките случаи не намаляват

Пациентите с коронавирус във вътрешно отделение наполовина, тежките случаи не намаляват

Значително по-малко са болните с коронавирус, които са на лечение във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград през последните дни. „Ако преди в отделението имаше 30 пациенти с Ковид, сега са наполовина“, заяви за в. „Струма“ завеждащият д-р Румен Кондев.

Макар натискът над болницата вече да е не така голям, остава непроменена ситуацията с тежките случаи. Характерното за „Делта” варианта на Ковид-19 е, че е много по-заразен и нанася сериозни поражения само за няколко дни. Последният случай е с млад пациент със симптоми за коронавирусна инфекция, но тестът, който си направил, бил отрицателен и се лекувал 4 дни вкъщи. Започнал да се влошава и след като си направил скенер, се оказало, че е развил сериозна ковидна бронхопневмония. Младият мъж, който няма и 30 години, е хоспитализиран и веднага му е назначена терапия с ремдесивир.

„Изключително важно е да се търси навреме лекарска помощ, както и второ мнение. Да се направят изследвания, за да се овладее болестта в ранния етап”, добави д-р Кондев.

Болшинството от хоспитализираните не са ваксинирани, а повторно заразени след преболедуване и имунизирани в неговото отделение не са постъпвали. За съжаление обаче смъртността продължава да е висока и повечето пациенти, стигнали до реанимация, губят битката с болестта.

Важно е да се знае, че преболедувалите Covid-19 изграждат антитела срещу всички антигени на вируса, докато антителата, които се образуват след ваксинация, са насочени единствено срещу протеиновите шипчета на вируса. Антителата, изградени в резултат на ваксинация, не допускат навлизането на вируса в клетката гостоприемник, което гарантира минимален риск от тежко боледуване и смърт вследствие на Covid-19.

Към вчерашна дата новите случаи в Пиринско за едно денонощие са 60, с което общият броя на заразените в областта достигна 30 782, показват данните на Единния информационен портал. Поставените ваксини в Благоевградска област към момента са 114 076, а със завършен ваксинационен курс са 61 184 лица. 2460 са бустерните дози, които са поставени на този етап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *