Пациентите в онкоболницата „Св. Мина“ застрашени да останат без храна

Пациентите в онкоболницата „Св. Мина“ застрашени да останат без храна

Без храна остават пациентите и дежурният персонал на онкоболница „Св. Мина“ в Благоевград от 1 януари 2022 г. Това алармира в писмо до кмета Илко Стоянов директорът на общинското здравно заведение д-р Теодор Велчев.

Причината е, че договорът за изхранване, възложен с обществена поръчка на външна фирма, изтича на 31 декември, обявена е нова поръчка, но нито един кандидат не е подал оферта за участие и тя е прекратена. Проблемът налага спешно решение, затова д-р Велчев предлага доставката на храна да се възложи на общинския Домашен социален патронаж, който е с огромен опит и който ежедневно изхранва 530 нуждаещи се възрастни и самотни хора.

„Надявам се общината да поеме разходите за храната. Така от бюджета, който имаме, ще можем да заделим средства за други, също много належащи дейности”, каза д-р Т. Велчев.

Заради нуждата от бърза реакция кметът Илко Стоянов внася искането на д-р Велчев като извънредна точка в утвърдения вече дневен ред на предстоящата в петък редовна сесия на ОбС – Благоевград, като уточнява, че се касае за ежедневно изхранване на 34-ма пациенти и 12 души медицински персонал, или 1010 пациенти и 364 медици на месец.

Кметът Илко Стоянов отправи апел за дарителство и обяви, че тазгодишната благотворителна кампания и набиране на средства от коледните инициативи на общината ще подпомогнат онкоболницата. „Това е единствената по рода си болница в областта и има нужда от обновяване, като начало боядисване, подмяна на осветлението, дори нови чаршафи за болните, за да им дарим малко светлина, комфорт и вяра”, призова за съпричастие градоначалникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *