Патриарх Даниил реабилитира отец Дионисий

Светият Синод е решил негласно да реабилитира отец Дионисий, който бе наказан през 2017 г. от митрополитите след серия от скандали. На архимандрита бе забранено да извършва богослужения, срещу него трябваше да започне и църковно-наказателно дело за извършени тежки църковно-канонични провинения, сред които оскърбяване и хули срещу архиереи на БПЦ, завеждане на съдебни дела срещу Българския патриарх и срещу български архиереи и др. Синодът реши да не отлъчва Дионисий от църквата, а да го изпрати на покаяние в Рилския манастир.

Година преди това Дионисий бе отстранен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Повод за това стана едноличното му решение на Възкресение Христово непосредствено след камбанния звън пред храма да има заря.

Екстравагантният архимандрит бе на крачка да стане епископ и викарий на патриарх Неофит, но в качеството му на Софийски митрополит. След протести на духовници и миряни обаче Негово Светейшество отмени решението на Синода Дионисий да стане епископ.

Сега обаче, 10 години по-късно, когато Синодът е обновен наполовина с нови владици, по настояване на Пловдивския митрополит Николай, членовете на Светия Синод са приели, наказанието срещу Дионисий да падне. Освен че той вече може да служи, на него му бе оказана честта да организира церемонията по встъпването на патриарх Даниил в длъжност.

„За последните 53 години само един единствен човек в тази държава е правил две патриаршерски интронизации и това съм аз“, коментира самият Дионисий.

В началото архимандритът бе любимец на покойния патриарх Неофит, но после се обърна срещу него и зовеше за реформиране на Българската православна църква и за отварянето й към миряните. Сега Дионисий подкрепи избора на Видинския владика за патриарх.

„Изключително съм изненадан от избора на Даниил за патриарх – и то приятно, знаейки състава на тройката. Предполагах, че онези обичайни в нашите среди човешки схеми, а не божествени, ще надделеят, но се оказа, че надделя такава, каквато никой не очакваше. Българският патриарх Даниил е изключително умерен, балансиран и го показа в няколко срещи, че ще бъде естествен обединител вътре в църквата“, каза отец Дионисий.

Архимандритът бе един от най-големите активисти на протестите през 2020 и 2021 г. срещу ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов, като духовникът се подвизаваше на площада с Ренета Инджова, бивш служебен премиер на България. Облечен в червено расо Дионисий анатемосваше Борисов, като дори отиде пред дома му в Банкя и разпъна черен транспарант. Това накара ГЕРБ да реагира остро и да определи действията му като сатанински.

Синодът се разграничи от Дионисий и обяви, че той не представлява БПЦ. Три години по-късно нещата се промениха и скандалният архимандрит бе посочен от владиците за главен церемониалмайстор на интронизацията на патриарх Даниил. Тази роля е не само представителна, но и изключително отговорна. Архимандритът координираше връзките между църквата и цялата светска власт по отношение на интронизацията на новия патриарх.

Очаква се в скоро време Дионисий този път наистина да бъде ръкоположен за епископ и да бъде определен за викарий на Патриарха и Софийски митрополит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *