Паспорт за сградите с пари от държавата чрез специален фонд

Паспорт за сградите с пари от държавата чрез специален фонд

Обследването и издаване на паспорти за сградите ще бъде финансиране от специален фонд със средства от държавния бюджет. Срокът за изготвяне на технически паспорти на сградите да бъде удължен с две години до края на 2024 г. Това обяви във фейсбук министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Kандидатстването ще става през общините. Тези мерки са включени в програмата на ГЕРБ-СДС в частта за регионално развитие.

„В момента държавата и гражданите се намират в сложна ситуация, породена от пандемията COVID -19. Правителството прави възможното да подпомогне гражданите и бизнеса с различни мерки. Затова предвиждаме срокът за изготвяне на технически паспорти на сградите да бъде удължен с две години – до края на 2024 г.“, написа Аврамова.

Изготвянето на технически паспорт за всяка една сграда е регламентирано в Наредба 5 от 2006 г., като първоначалният срок е бил 2011 г. Срокът е удължаван четири пъти. Паспортите са документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр.

Намерението за удължаване за пореден път обяви по-рано днес и зам.-регионалният министър Николай Нанков. От ГЕРБ обмислян въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *