Партията на Меркел получи два болезнени удара на местните избори в две провинции

Според първите резултати от местните избори в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, управляващата партия на Ангела Меркел ХДС губи и в двете провинции.

Според първите резултати в Баден-Вюртемберг начело са „Зелените“ с 30,7, докато ХДС има само 23,3 на сто. Следват АзГ (11,8), ГСДП (11,7) и Свободните демократи (11,3).

В Райнланд-Пфалц убедително печели ГСДП с 34,7%, а ХДС изостава почти с 10 на сто – 26,0%, следвана от АзГ с 10,4%, „Зелените“ с 8,3 и Свободните демократи с 6,3%.

В Райнланд-Пфалц, където досега управляваше „светофарна коалиция“ (от цветовете на трите партии „Съюз90/Зелени“ (зелен), СвДП (жълт) и ГСДП (червен)), ХДС водеше в социологическите проучвания до края на февруари, но бе изпреварен от левите социалдемократи.

Лидерите на ХДС се притесняваха, че ако светофарна коалиция ги отстрани от власт в Баден-Вюртемберг, същият сценарий може да се повтори и на федералните избори през септември и партията да остане в опозиция на национално ниво.

Имиджът на християндемократите бе опетнен от скандал с обществени поръчки за маски. Няколко консервативни депутати подадоха оставка, след като бяха обвинени, че са получавали комисионни за уреждане на такива поръчки.

Регионалните избори бяха изпитание и за лидера на ХДС Армин Лашет, който има амбиции да наследи Ангела Меркел на канцлерския пост в Германия. Според наблюдателите поражение в Баден-Вюртемберг може да помогне на баварския му съперник Маркус Зьодер от Християнсоциалния съюз (ХСС) да стане водещ кандидат на съюза ХДС/ХСС за канцлер на Германия през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Папа Франциск се помоли за Сирия, призова за мир
Next post Отиде си легендата Константин Марков от група „Тангра“