Партията на Меркел получи два болезнени удара на местните избори в две провинции

Според първите резултати от местните избори в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, управляващата партия на Ангела Меркел ХДС губи и в двете провинции.

Според първите резултати в Баден-Вюртемберг начело са „Зелените“ с 30,7, докато ХДС има само 23,3 на сто. Следват АзГ (11,8), ГСДП (11,7) и Свободните демократи (11,3).

В Райнланд-Пфалц убедително печели ГСДП с 34,7%, а ХДС изостава почти с 10 на сто – 26,0%, следвана от АзГ с 10,4%, „Зелените“ с 8,3 и Свободните демократи с 6,3%.

В Райнланд-Пфалц, където досега управляваше „светофарна коалиция“ (от цветовете на трите партии „Съюз90/Зелени“ (зелен), СвДП (жълт) и ГСДП (червен)), ХДС водеше в социологическите проучвания до края на февруари, но бе изпреварен от левите социалдемократи.

Лидерите на ХДС се притесняваха, че ако светофарна коалиция ги отстрани от власт в Баден-Вюртемберг, същият сценарий може да се повтори и на федералните избори през септември и партията да остане в опозиция на национално ниво.

Имиджът на християндемократите бе опетнен от скандал с обществени поръчки за маски. Няколко консервативни депутати подадоха оставка, след като бяха обвинени, че са получавали комисионни за уреждане на такива поръчки.

Регионалните избори бяха изпитание и за лидера на ХДС Армин Лашет, който има амбиции да наследи Ангела Меркел на канцлерския пост в Германия. Според наблюдателите поражение в Баден-Вюртемберг може да помогне на баварския му съперник Маркус Зьодер от Християнсоциалния съюз (ХСС) да стане водещ кандидат на съюза ХДС/ХСС за канцлер на Германия през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *