Пародонтозата започва незабелязано, но убива

Пародонтитът представлява заболяване, което води до атрофия на венците и прогресивно разрушава основата, върху която се крепят зъбите в устната кухина. Обикновено то е придружено и от други възпалителни процеси.

Бактериите се разнасят из целия организъм

Приблизително 35 млн. души в Германия са засегнати от пародонтит, като броят на нерегистрираните случаи вероятно е много по-голям, тъй като хроничното възпаление на устната кухина често се диагностицира твърде късно. А бактериите се разпространяват в организма чрез кръвния поток.

Опасностите, които крие хроничният пародонтит, не бива да се подценяват, коментира пред ZDF проф. Никол Арвайлер, директорка на катедрата по пародонтология в университета в Марбург. Тя обяснява следното: „В пародонталните джобове има множество бактерии, както и многобройни възпалителни вещества – токсини, които тези бактерии произвеждат. Те се разпространяват чрез кръвния поток из целия организъм.“

Ако разрушаването на пародонта (околозъбните тъкани) не се лекува, заплахата от загуба на зъби далеч не е единственият риск. Хроничното възпаление на устната кухина може да доведе до тежки последици за целия организъм.

Опасност за сърдечните клапи

Съществуват индикации, че пародонтитът води до риск от бактериална инфекция на сърдечните клапи. Една от възможните последици е миокардитът. Повишава се и рискът от инфаркт или инсулт, обяснява още експертката, цитирана от германската обществена медия.

Всички знаят, че тютюнопушенето увеличава възможността за сърдечносъдовите заболявания, както и инсултите, посочва тя. „Но пародонтитът със сигурност е на равна нога с него. Той представлява също толкова голяма опасност“, категорична е проф. д-р Арвайлер.

Риск от тежък ревматизъм и високо кръвно налягане

В допълнение към сърдечносъдовите заболявания, хроничното възпаление на устната кухина увеличава риска от тежко протичане на хронични респираторни заболявания, ревматизъм, остеопороза и високо кръвно налягане, посочва още публикацията на ZDF. Експертите обсъждат и темата за възможното влияние на пародонтозата върху появата на деменция и болестта на Паркинсон. А възможните връзки с диабета са особено добре научно документирани.

Често пъти възпалението не предизвиква болка

Много от засегнатите може дори да не знаят, че имат пародонтит, въпреки че възпалението в устната им кухина е вече факт. За разлика от кариеса, заболяването в началото не предизвиква болки. Точно поради това то твърде често остава незабелязано, защото е скрито в джобовете на венците и се диагностицира късно. За да се разпознае, е необходимо цялостно изследване на венците. Проф. Никол Арвайлер обръща внимание и върху липсата на достатъчно осведоменост за този проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *