Папа Франциск се помоли за Сирия, призова за мир

Папа Франциск се помоли за Сирия, призова за мир

Папа Франциск призова за „прекратяване на конфликта“ в Сирия и за „възстановяване социалната тъкан“ на страната.

„Подновявам искрения си призив към враждуващите страни да покажат признаци на добра воля, така че да се появи искрата на надежда за изтощеното население“, призова папа Франциск в традиционната си неделна проповед на площад „Свети Петър“ във Ватикана.

Той отправи молитви за Сирия, отбелязвайки, че вече е изминало едно десетилетие от началото на кървавия конфликт:

Тази война „причини най-сериозното хуманитарно бедствие на нашето време, с неизвестен брой убити и ранени, милиони бежанци, хиляди изчезнали, разрушение и насилие от всякакъв вид, огромно страдание за цялото население, особено за най-уязвимите, включително деца, жени и възрастни хора“.

Франциск изрази надежда за „решително и подновено ангажиране“ от страна на международната общност за това „щом спре конфликтът, социалната тъкан да бъде поправена, за да стартира реконструкцията и икономическото възстановяване“ на Сирия.

Общият брой на жертвите при гражданската война в Сирия достигна 388 652, съобщи Сирийската обсерватория за човешки права.

Почти 120 хиляди от тях са били цивилни граждани, а над 22 хиляди – деца.

Войната принуди над половината от населението на страната да напусне домовете си, а около 200 хиляди души са в неизвестност, посочва организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *