Пандемията обърка плановете на ресторантьорите и абитуриентите

Пандемията обърка плановете на ресторантьори и родители на абитуриенти. За първи път от години почти няма организирани семейни тържества в ресторантите в Дупница по време на абитуриентските балове. Ресторантьорите са свалили цената на кувертите до 27 лв. на човек, но имат по 2-3 резервации за дните на баловете през май.

За разлика от други години, тази години резервации се правят в последния момент, тъй като и родители, и ресторантьори не се сигурни дали заради пандемията ще работят по време на баловете.

Репортерска проверка установи, че в един от култовите ресторанти в центъра на Дупница, през който са преминали всички абитуриенти от времето на соца досега, тази години има резервации за три семейни тържества в последните дни преди бала на 24 май. Кувертът е на цена от 35,00 лв. на човек.

“Надявахме се със семейните тържества около абитуриентските балове да закърпим положението, но тази година имаме само три резервации. Други години месата в ресторанта бяха запълнени още през януари. Сега обстановката е друга – отваряме, затваряме… не се знае дали няма пак да ни затворят и това създава несигурност и в клиентите, и в нас”, заяви служител в ресторанта.

Тази година ги няма и специални кътове за снимки, за което родителите плащаха по 120-150 лв., отделно за видеозапис още 300 лв.

В ресторанта зад полицията в Дупница положението е същото – само три резервации за семейни тържества за изпращане на абитуриент. Кувертът се определя в зависимост от менюто, което ще поръча клиентът.

В механа в квартал “Развесена върба” в широкия център на Дупница предлагат куверт от 27 лв. на човек, като не се разрешава да се внася алкохол отвън, но въпреки намалението клиенти няма. За целия месец май ще има само две тържества.

Някои родители на абитуриенти все още изчакват и не са закупили дори и тоалети за бала на децата си. Други, въпреки че не е ясно дали ще има балове заради пандемията, са готови за купона.

Репортер на в. “Струма” разговаря със Симона Михалкова, отличничка в ПГ “Христо Ботев” в Дупница. Тя е ученичка в 12 “д” клас.

„Всички от 12-ите класове в гимназията се вълнуваме. Ще има бал, което ни радва. С бала ще сложим край на един етап от живота си. Тръгваме напред. Някои мои съученици са си купили вече тоалетите, други изчакват. Аз съм готова за бала. Запазила съм си час при фризьор и гримьор. Тази година модните тенденции налагат опушения грим, който струва от 50 до 70 лв. Прическата на кок вече не е актуална. Сега са модерни спуснати къдрици или права коса. За прическата ще платя между 70 и 120 лв. Зависи дали ще бъда с къдрици, или с права коса. Не зная скъпо ли е, евтино ли е, тъй като досега не съм си правила официална прическа”, заяви Симона Михалкова и допълни:

„По традиция балът ни ще бъде в Банско. Надявам се да не затворят отново ресторантите. Всички випускници ще бъдем там. Кувертът е 194 лв. за две нощувки в двойна стая, две закуски, един обяд и празнична вечеря”, разказа зрелостничката.

На въпрос дали тя и съучениците й са подготвени за матурите, Симона заяви: „На 19 май е първата матура по български език, а на 21 май – по предмет по избор. Малко трудно ще се справим, но с помощта на учителите ще се справим. Провеждаме консултации, за да научим това, което не ни е станало ясно. Аз ще кандидатствам с биология, надявам се наесен да съм студентка”, заяви абитуриентката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *