От 822 деца, родени в община Благоевград през 2014 г., първолаците са 518

Сериозен демографски срив е на път да доведе до трус в системата на образованието в Благоевград. Това предвещава фрапиращата разлика между родените през 2014 г. и децата в подготвителните групи на детските градини в града, които тръгват на училище от предстоящата 2021/2022 г.

Във връзка с план-прием в І клас в края на месец януари от общината изпратиха до училищата списъците от базата данни на ГРАО с подлежащите на записване първолаци. От цифрите става ясно, че с настоящ адрес през 2014 г. в община Благоевград са 822 деца, пише в. „Струма“.

На базата на тази информация и на извършените анализи 10-те училища /5 основни и 5 средни/, реализиращи прием в І клас, обявиха 31 паралелки за кандидат-учениците за предстоящата година.

След проведен телефонен разговор ръководителят на направление „Други дейности в образованието” Галина Адамова направи справка и отговори, че децата са 518, с уточнението, че това не е окончателната бройка на потенциалните ученици.

Разбира се, движение винаги може да има и действително съществува, но както коментираха директори, то е минимално, в рамките на 5, 10, най-много до 20 ученици. В случая обаче има стряскаща разлика от 304 деца, или колкото за 14 паралелки в І клас, при максимална пълняемост.

Факт е и че съгласно ЗПУО /Закона за предучилищното и училищно образование/ органите за местно самоуправление трябва да осигуряват и контролират обхвата на подлежащите на задължително предучилищно и училищно образование деца и ученици. Така например с началото на тази учебна година от община Сандански изготвят подробна справка за децата в три възрастови групи /родени 2013, 2014, 2015 г./, за които е установено, че не са записани и не посещават детска градина. От екипа на зам. кмета Павлина Караджова знаят и поименно посочват къде е всяко от децата – кое е отишло в Германия, Англия, преместило се в друг град, държава… На фона на това пък от община Благоевград гадаят и предполагат, че необхванатите в предучилищното образование са в чужбина.

Друг важен въпрос е, че вече втора година училищни директори „водят битка” и настояват от отдел „Образование“ да не изпращат непроверени списъци от ГРАО с деца, подлежащи на прием в І клас, които не живеят на територията на Благоевград. За последно на 4 януари тази молба до бившия зам. кмет по културата и хуманитарните дейности инж. Василиса Павлова и ръководителя на направление „Други дейности в образованието“ Галина Адамова отправи директорът на IX ОУ Василка Величкова. За да бъде достоверна и актуална информацията, тя предложи от общината да разпределят децата по прилежащи райони така, както са записани към момента в четвърта група на детските градини.

„Това, което мога да кажа, е, че за ваше удобство ще получите списъците, филтрирани по настоящ, но и с постоянен адрес. Това се изисква от нас по наредба. Информацията е актуална към дата 30 януари, но не мога да ви отговоря къде ще бъдат тези деца през април или май. Всичко е много динамично”, анализира по време на среща с директорите през януари Г. Адамова.

Че има сериозен проблем с приема още преди да е започнал – това констатираха образователни специалисти, научавайки за огромното разминаване.

За сравнение, през настоящата учебна година паралелките са 28, а кандидат-първолаците бяха 746. От тях по класните стаи влязоха 618 ученици, в това число и 19 на шестгодишна възраст. С „изчезването” на близо 150 деца от списъците за записване след първо класиране приема си на 100 процента реализираха само две училища. В редица други останаха свободни места и след третия етап на класирането.

Сега, позовавайки се на обнадеждаваща цифра от 822 потенциални ученици, заявените паралелки са с три повече от тази година. На една подготвителна група с 6-годишни деца и една паралелка първолаци разчита ІХ ОУ. В ІV ОУ заложиха на традиционния си прием от две паралелки. Във ІІ ОУ и ХІ ОУ са по 3. Към завишаване на приема от два на три класа ученици в І клас пристъпиха от V СУ и СУИЧЕ, както и в VІ СУ, където заявиха 4-о място досегашните 3 паралелки.

След дълго обсъждане и съгласуване с обществения съвет, макар че извеждат 5 класа с ученици в 7 клас, от VІІІ СУ взеха решение да обявят 4 паралелки в І клас. Толкова са и в ІІІ ОУ, а VІІ СУ е с 5 заявени паралелки.

Простите изчисления показват, че 518-те деца в подготвителните групи стигат за 24 паралелки. При така заявените 31 се очертава сериозен недостиг от 164 първолаци /при максимална пълнямемост от 22 деца в клас/ и 102 /при 20 ученици/. Колко деца „ще изкласят” и какво ще е движението едва ли някой може да прогнозира, но е факт, че влизащите в системата на училищното образование, които сега завършват детска градина, са точно със 171 по- малко от настоящия випуск от 689 седмокласници в благоевградските училища.

Приемането на заявления за записване в І клас започва на 31 май. На 11 юни ще бъдат обявени списъците с приетите на първо класиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *