От днес: Задължителен отрицателен тест при влизане в Гърция

От днес: Задължителен отрицателен тест при влизане в Гърция

От днес Гърция въвежда задължителен отрицателен тест за коронавирус за влизащите в страната, независимо дали са ваксинирани или не, предаде БНР. Гражданите трябва да представят PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането или антигенен тест до 24 часа преди влизането в страната.

Отрицателен тест ще се изисква и за децата от 5-годишна възраст.

На всички гранични пунктове – летища, сухопътни граници и пристанища влизащите в Гърция отново се тестват.

Не се променят мерките вътре в страната. За посещение на заведение и магазини се изисква валиден сертификат за ваксиниране.

Носенето на маски в затворени помещение е задължително и при неспазване глобата е 300 евро.

Полицията проверява непрекъснато по нареждане на министерството по защита на гражданите.

Вече са 17 случаите на заразени с „Омикрон“, информира здравното министерство.

От днес в Кипър влизат в сила нови противоепидемични мерки, които засягат вече и ваксинираните. Над 50% от насрочените през следващите седмици сватби и кръщенета са отменени заради въведените ограничения за неваксинираните. За нови 28 заразени с Омикрон съобщи здравното министерство в петък.

Напълно ваксинираните, при които са изтекли 7 месеца от втората им инжекция и не са си поставили третата доза, губят коронавирусния си „безопасен пропуск“ /т.нар. SafePass/, разпорежда действащото от днес правителствено решение.

За сертификат за достъп до всички открити и закрити места те трябва да представят 72-часов PCR тест или 48-часов бърз тест.

Заради ограниченията за неваксинираните вече повече от половината заявени сватби и кръщенета са отменени, съобщиха от Кипърската асоциация на професионалните събития. От 15 декември до 31 януари тези хора нямат право да посещават такива тържества, ресторанти, банкетни зали.

Има случаи, когато самите младоженци или техните родители са неваксинирани, казаха от асоциацията.

Новите изисквания повишиха значително интереса към имунизацията, отчитат здравните власти. За последните 10 дни са направени почти 105 000 ваксинации, като над 80 000 от тях са за бустерната доза.

20 от тях са първични и вторични контакти на първите 5 случая, открити преди седмица, на ученици, върнали се от образователна екскурзия в Шотландия. Останалите 8 души са пътували наскоро в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *