Отстранената благоевградската съветничка Соня Ставрева върната от съда

Отстранената благоевградската съветничка Соня Ставрева върната от съда

Административен съд – Благоевград отмени решението на ОИК – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията на общинската съветничка от „Партия на зелените” Соня Ставрева. Съдия Димитър Думбанов, който разгледа делото, счита, че решението на ОИК е немотивирано, правното основание е объркано, а в случая с общинската съветничка няма конфликт на интереси и несъвместимост.

Делото по жалбата на Соня Ставрева приключи в едно заседание, което се проведе миналия петък, а съдията се произнесе в рекордно кратък срок – след два дни. Преди това обаче отхвърли направеното особено искане за спиране изпълнението на решението на ОИК, което бе направено от общинската съветничка в жалбата й до съда.

Както „Струма“ писа, на 12 февруари ОИК – Благоевград реши да прекрати предсрочно пълномощията на общинската съветничка от „Партия на зелените“ с 8 гласа „за“ и 4 „против“ след извършена проверка по сигнал на общинския съветник от ДСБ Калоян Ханджийски за евентуален конфликт на интереси. Повод за сигнала му, който внесе през декември миналата година, е документ за изплатени 3 фактури, всяка по 160 лв., от община Благоевград за публикуване на поздравителни адреси на дружество „МЕДИЯ ГРУП ПРЕС“ ЕООД, чийто управител е Соня Ставрева. В хода на проверката в ОИК бяха представени документи, включително и от КПКОНПИ, че срещу нея няма образувано дело, тя е подала встъпителна декларация в Комисията за конфликт на интереси към ОбС, след като е избрана за общински съветник.

След като се запозна със събраните документи по преписката срещу нея, Соня Ставрева изпрати писмен отговор, в който посочваше, че не е нарушила закона. Това е така, тъй като разпоредбата на чл. 34, ал. 5, т. 3 от ЗМСМА, която забранява на общински съветник, който притежава или управлява търговски дружества, да има договори с общината, в която е избран, или пък с общински дружества, е в сила от 7 август 2020 г. Посочените три фактури са изплатени преди тази законова промяна, а именно на 29.11.2019 г., 2.03.2020 г. и 16.04.2020 г., като това са еднократни услуги, а не по договор с общината, какъвто дружеството на Соня Ставрева не е сключвало.

Независимо от посочените възражения на общинската съветничка, мнозинството на ОИК реши, че има нарушение на ЗМСМА, и взе решение да я отстрани от местния парламент. 12 дни след това се стигна до обрат, след като вчера Административен съд отмени решението на ОИК. Последната дума има ВАС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *