Отровата по разхвърляното в м. Беланица месо остава неизвестна, лабораторията в София върна 42 лв. на ловците

Отровата по разхвърляното в м. Беланица месо остава неизвестна, лабораторията в София върна 42 лв. на ловците

Неизвестна остава отровата по месото, открито от ловци от 47-ма дружинка на благоевградското село Хърсово, разхвърляно в местността Беланица преди около месец. Ветеринарният лекар в Областната дирекция по безопасност на храните д-р Атанас Григоров се обадил в ЛРД „Сокол 1911“, че от лабораторията в София, където било изпратено за анализ отровното месо, му върнали платената за изследването такса от 42 лв. с молба да я предаде на ловците, защото такова изследване на практика нямало как да се направи.

Председателят на 42-ра дружинка Петър Демиревски, който намери над 10 кг карантия и кокали, посипани с неизвестно вещество, бе изключително изненадан от отказа на лабораторията да изследва има ли и каква е отровата, пише „Струма“. Подозренията на ловците бяха, че овчари разхвърлят отровено месо по високите части, където напролет се готвят да качат стадата си, за да се спасят от вълци. Проблемът обаче е изключително сериозен, тъй като отровата може да попадне в земята, в растенията, във водата, в птици и животни и да доведе до екологична катастрофа. Тъй като в лабораторията на ОБДХ – Благоевград такива изследвания не се правят, пробата бе изпратена за анализ в научноизследователския институт на агенцията в столицата.

„Колегата от София се е обаждал на служителите в ловното дружество, обади се и на мен да ми обясни, че няма смисъл да се пуска такова изследване, тъй като то нищо няма да установи. Причината е, че лабораторията им не е оборудвана с модерна апаратура и ако не се заложат параметри на определено вещество, което да се търси, нищо няма да установи, а трудно се диференцират отровите, тъй като вече има хиляди. Ако предположенията са за органофосфорна отрова например, те ще заложат това да се изследва, но ловците нямат конкретни подозрения за вида на отровата. Не е отказано изследване, просто не е направено, но дори да разберем каква е отровата, нищо не можем да направим, защото няма как да докажем кой е разхвърлял отровното месо“, коментира д-р Григоров.

Председателят на дружинката Петър Демиревски бе изключително изненадан от отговора на софийската лаборатория и си спомни два инцидента преди 1989 г., когато негови ловни кучета били отровени. „Тогава занесох труповете в чували направо във ветеринарната ни служба в Благоевград, изследваха ги и установиха, че се касае за миша отрова. Още пазя сертификатите от лабораторията“, разказа той.

„Невъзможно“, не повярва д-р Григоров, „Ние такава техника нямаме в Благоевград. Не знам за какво става въпрос и не знам как и къде са правени изследванията“, откровен бе той и коментира: „Проблемът с разхвърляне на месо с отрова не е само на нашите ловци, той касае цяла България и отвсякъде се жалват от подобни случаи. На Областната епизоотична комисия в края на февруари се обсъди въпросът и че трябва кметовете по селата да предупредят овчарите да не залагат такива „примамки за вълци“.

Проблемът се дискутира и на дирекционни съвети, защото наистина е тежък, и смятам, че единствено резултат може да има с предупреждения към овчарите за огромните и изключително сериозни последствия, които може да причини разхвърляне на отровено месо“, обобщи ветеринарният лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *