Отпускат още 100 милиона лева за безлихвени кредити

Държавата отпуска още 100 млн. лв. за безлихвени кредити за служители в неплатен отпуск или такива, които са изгубили работата си заради пандемията. Читатели обаче сигнализираха, че банките вече не отпускат такива кредити, защото парите по програмата били на привършване.

До края на миналата година таванът на безлихвените заеми за неработещите вследствие на коронакризата беше 4500 лв. През декември обаче от Българската банка за развитие увеличиха размера им на до 6900 лв. Бюджетът по тази мярка е на обща стойност 200 млн. лв. А по план за тях трябваше да се кандидатства до юни 2021 г.

Оказа се обаче, че кандидатите за безлихвени кредити са много и сумата е почти изчерпана. За да бъдат подпомогнати гражданите, от държавната Българската банка за развитие осигуряват още 100 млн. лв. под формата на безлихвени кредити. Новината пред Нова тв съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Ние вдигаме капацитета на тази мярка със 100 млн. лв. през ББР. Това е собствен капитал на банката. Днес говорих с министъра на финансите, за да процедираме по-бързо. Сумата е подписана от моя страна и до 10 дни процедурата ще продължи активно. Физическите лица, които са кандидатствали, са над 33 000. От тях може би около 30-40% са самоосигуряващи се. Условията остават абсолютно същите”, каза Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *