Отпускат още пари за безлихвени кредити до 6900 лева

Отпускат още пари за безлихвени кредити до 6900 лева

Правителството взе решение да насочи допълнителни средства за безлихвените кредити до 6900 лв. Парите ще дойдат по линия на Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19. Средствата се отпускат чрез Българска банка за развитие (ББР).

Πo тoзи нaчин щe ce oтгoвopи нa нyждaтa oт yвeличaвaнe нa cpeдcтвaтa пo пpoгpaмaтa, ĸaĸтo и oт пpoдължaвaщoтo aĸтивнo тъpceнe нa бeзлиxвeни зaeми пpeд тъpгoвcĸитe бaнĸи пapтньopи, пише още в съобщението от правителствената информационна служба.

С решението бюджетът по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID- 19, се увеличава от 200 млн. лв. на 300 млн. лева.

Допълнителните 100 млн. лева се пренасочват от свободния ресурс по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19.

Министерският съвет дава съгласие за прилагане на гъвкав подход за управлението на ресурса и възлага на ББР при необходимост и съобразно изпълнението на програмите да прави преразпределение на средства между бюджетите на двете програми до размера на финансовия ресурс от 700 млн. лева, пише още в съобщението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *