Отново: DRUGCHEK изкара дрогиран шофьор, който не е приемал наркотици

Отново: DRUGCHEK изкара дрогиран шофьор, който не е приемал наркотици

Шофьор, чиято книжка беше отнета за шофиране след употреба на амфетамин, се оказа с чиста кръвна проба без никакви следи от забранени субстанции.

Мъжът кара БМВ-то си по бул. „Македония“ в Пловдив на 13 декември 2020, когато е спрян за проверка от органите на реда. Униформените проверяват документите му и настояват да му бъде извършен тест за наркотици – DRUGCHEK, пише „Трафик нюз“. Полевият тест показва, че мъжът е употребил АМР (амфетамин). Наркотикът е класифициран като вещества с висока степен на риск.

Прието е, че шофьорът е карал надрусан и в следствие на това му е съставен акт и са отнети книжката, талона на мъжа, както и документите за регистрация на автомобила му. Свалени са номерата на БМВ-то му, тъй като му е наложена ПАМ /принудителна административна мярка/ за прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство.

Автоконтрольорът му издава и талон за кръвно изследване, в който шофьорът записва, че „не приема“ резултатите от теста. Той се явява в болница, където дава кръвна проба, която се изпраща във Военномедицинска академия за Съдебна химикотоксикологична /токсикохимична/ експертиза за наличието на дрога в организма му.

Веднага, след като медицинското изследване е извършено, мъжът е арестуван. Той прекарва 24 часа в ареста, образувано е досъдебно производство.

Над месеца мъжът стои без книжка, с висящо наказателно производство в съда и с кола „на трупчета“. Той обаче е убеден в своята невинност, която в крайна сметка се доказва от експертизата.

На 19 януари 2020 излиза съдебната експертиза, която сочи, че няма амфетамин или каквито и да е наркотични вещества в кръвта на мъжа. Поради това на 5 февруари делото срещу него е било прекратено.

Набеденият шофьор подава жалба и срещу дерегистрацията на автомобила му, която е уважена от Административен съд – Пловдив на 2 март. Така близо 3 месеца, след като мъжът е заклеймен като „наркоман“, той успява да се върне към нормалния си живот на пълноправен член на обществото.

За съжаление обаче това не е първи случай с грешно показание на полети тест за наркотици. Припомняме, че напълно аналогичен е случаят на Йордан Майсторов, който 44 дни беше без книжка, без кола и дори остана без работа, тъй като е шофьор, заради неправилно показание на DRUGCHEK-а. Интересно е, че отново проблемът е възникнал с показания за наличието на амфетамин.

Припомняме, че Майсторов бе направил проучване за причините, водещи до заклеймяването на някой като наркоман заради проблеми с тестовете за наркотици.

„През тези 43 дни четох много. Оказа се, че според американски проучвания 15% от драг чековете дават неверни резултати или съмнителни такива. Процедурата при такива като мен, когато не е ясен резултатът, е като при друсаните водачи. Без вина-виновен заради дупка в закона”, обясни тогава пред наш репортер Йордан Майсторов.

Дали ще има ревизия в използваните тестове заради неточността на резултатите или ще се пристъпи към друг тип законова процедура, за да се намали негативното въздействие върху шофьори, попаднали в това положение, тепърва ще става ясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *