Откриха пресъхнал ръкав на Нил, по който доставяли материалите за пирамидите

Египетски и американски геолози са локализирали коритото на пресъхнал ръкав на Нил, дълъг 64 км, покрай който са построени Хеопсовата пирамида и други гробници на фараоните от Древното и Средното царство. Нивото на реката рязко спада преди около 4,2 хиляди години в резултат на продължителна суша и пясъчни бури, пишат изследователи в статия, публикувана в списанието Communications Earth & Environment.

„Използвахме радарни сателитни изображения, както и геофизични данни и дълбоки почвени проби, за да анализираме структурата на почвата и седиментите в околностите на най-големите пирамиди на Древен Египет. Този анализ ни позволи да идентифицираме няколко фрагмента от канала на изчезналото разклонение на Нил, който нарекохме Ахрамат. На неговите брегове е имало пристанища и храмове, които са били свързани с павирани пътища с много пирамиди от Старото и Средното царство“, се казва в изследването.

Откритието е направено от група американски и египетски геолози, ръководени от професора от Университета на Северна Каролина Иман Гонейм, докато изучават как природата на потока на Нил се е променила през последните няколко хиляди години. Интересът на учените към този въпрос се дължи на факта, че всички големи пирамиди на Древен Египет са разположени на голямо разстояние от Нил, който се предполага, че е служил като основна артерия за доставка на строителни материали за пирамидите.

През последните години археолози, физици и геолози откриха доказателства, че тези материали са били транспортирани през изчезнал ръкав на Нил, чиито следи бяха открити наскоро в пирамидите на Хеопс, Хефрен и Менкаур. Професор Гонейм и други учени се опитаха да намерят подобни доказателства за съществуването на сух ръкав на Нил в други пирамиди от времето на Древното и Средното царство, както и на голямо разстояние от тях.

За да направят това, те подготвят сателитни радарни изображения на района в близост до тези древни паметници, а също така събират почвени проби в различни региони на Египет по поречието на Нил. Тези снимки и измервания позволяват на учените да локализират няколко големи фрагмента от коритото на древната река наведнъж. Най-дългата от тях се намира до стъпаловидни пирамиди в некропола Абусир, а другите две, малко по-къси, са близо до пирамидите на Сенусрет I и Аменемхет I в некропола Ел-Лишт и в околностите на съвременния град Джирза.

Въз основа на резултатите от тези измервания учените реконструираха течението на Ахрамат, древен ръкав на Нил, и също така проучиха как нивото на водата в реката се променя с течение на времето. Тези изчисления показват, че нивото на водата постепенно е намаляло от времето на четвъртата династия на фараоните и е спаднало до много ниски нива преди 4,2 хиляди години, по време на управлението на VIII династия. В същото време Древен Египет е бил засегнат от поредица от суши и пясъчни бури, които не само са причинили нестабилност и глад, но също така са принудили Нил да промени течението си, което е довело до плиткост и последващото изчезване на Ахрамат, заключават изследователите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *