Откриха останки от средновековна стена под Уестминстърския дворец

Археолози са открили останки от средновековни укрепления под сградата на Уестминстърския дворец, където заседава британският парламент, предаде ТАСС, като цитира публикация във в. „Дейли мейл“.

Каменните конструкции са намерени по време на геотехнически сондажи в сектор под заседателната зала на Камарата на лордовете.

Експерти от Археологическия музей на Лондон, които реставрират историческата сграда от лятото, почти 5000 часа са проучвали 160 помещения, пробивали са дупки с дълбочина до 70 метра, за да достигнат до подземните етажи на двореца.

Така са открити останките от стена от кентски варовик – тъмносив камък, използван при изграждането на Лондонската кула и Уестминстърското абатство.

Експертите смятат, че съоръжението е било издигнато по време на управлението на крал Едуард Първи (1272-1307).

Според тях откритият фрагмент е бил част от известните средновековни укрепления на брега на река Темза. Още през 2015 г. на територията на двореца са открити следи от дървени конструкции, за които се предполага, че са свързани с този паметник, добавя БТА.

„Преди доста време установихме, че укрепленията са били на това място, и очаквахме да открием следи от тях по време на сондиране в двора на канцлера“, каза представителят на изследователския екип Роланд Тили.

Председателите на двете камари на британския парламент подчертаха важността на находката и необходимостта от запазване на историческото наследство на Уестминстър.

По-рано този месец британски експерти съобщиха за възстановяването на най-популярната туристическа част от Адриановия вал, построена от римляните в северната част на Англия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Руски комик се направи на Макрон, звънна на полския президент
Next post Дизайнер: Блондинките не трябва да са с бели сватбени рокли