Отвлеченият от хусите в Червено море кораб е британски, управлява го японска компания

Японската компания Nippon Yusen (NYK Line) е оператор на Galaxy Leader, който беше превзет в Червено море от йеменските бунтовници хуси от движението „Ансар Аллах“, съобщи агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Отбелязва се, че на борда е имало 25 членове на екипажа от България, Мексико, Румъния, Украйна и Филипините. Подчертава се, че сред тях не е имало израелски и японски граждани. Корабът е на компания от Обединеното кралство.

По-рано говорителят на „Ансар Аллах“ Яхя Сария заяви, че движението е заловило израелски кораб в Червено море и го е изтеглило до йеменския бряг, а екипажът е бил задържан. Според службата Marine Traffic корабът е плавал под бахамски флаг.

Последно плавателният съд предава данни за местоположението си на 18 ноември в 13:04 часа. Тогава корабът е в централната част на Червено море. Неговите транспондери вече са деактивирани.

На свой ред израелските отбранителни сили заявиха, че Galaxy Leader, пътуващ от Турция за Индия, няма връзка с еврейската държава и сред членовете на екипажа няма израелци. Според изявление на кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху, корабът е собственост на британска компания, управлявана от японска компания и има 25 членове на екипажа на борда, нито един от които не е израелски гражданин. Службата обвини Иран за превземането.

В неделя Сариа заплаши да атакува израелски цивилни кораби, които са в обсега на оръжията на хусите. Той призова всички страни да евакуират своите граждани и членове на екипажи и да откажат услугите на израелските корабни компании. Освен това представител на движението препоръча да не се приближават подобни съдове в Червено море.

На 14 ноември лидерът на Ансар Аллах Абдел Малек ал Хути обеща да продължи атаките на израелска територия, заплашвайки да атакува еврейски държавни кораби в Червено море и пролива Баб ал Мандеб. Той не уточни дали ще бъдат атакувани цивилни плавателни съдове.

От началото на влошаването на ситуацията в ивицата Газа хусите няколко пъти съобщават за нападения на израелска територия. На 31 октомври Сариа обяви изстрелването на голям брой балистични и крилати ракети и дронове към еврейската държава. Същия ден пресслужбата на израелската армия съобщи, че в района на град Ейлат са се включили сирени, предупреждаващи за „нахлуване на вражески самолет“. Според израелското радио Кан дронът е изстрелян от Йемен и е свален в небето над Червено море.

На 27 октомври египетските сили за противовъздушна отбрана свалиха два самолета над североизточния район на Синайския полуостров, които летяха от южната част на Червено море в северна посока. Малко преди това израелското външно министерство съобщи, че хусите са атакували египетска територия с помощта на ракети и дронове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *