Отварят зелен коридор за ваксинирани туристи на границата с Гърция

Всички ваксини ще бъдат приемливи за влизане в Гърция. Туристите, които са имунизирани, ще бъдат насочени към зелената лента на границата, за да се намалят задръстванията. Тези, които нямат сертификат за ваксинация, ще се нуждаят от отрицателен PCR тест или антигенен тест, съобщи гръцкият министър на туризма Харис Теохарис, който е на визита в Белград, предава „Слободен печат“.

„Туристическият сезон започва на 14 май, т.е. когато границите ще се отворят. Има възможност страните, които са успешни в имунизацията, като Сърбия, да бъдат включени в нашия пилотен проект, където можем да пуснем техните туристи през април. Но това зависи от здравната обстановка“, каза Теохарис.

PCR тестът ще бъде задължителен за деца на възраст над 10 години, докато за по-малките не е задължителен. Туристическите работници в Гърция ще бъдат ваксинирани в приоритетни групи през май, преди отварянето на границите.

Според данни от петък – 26 март – в Гърция са регистрирани 1496 нови случая на коронавирусна инфекция през последното денонощие, с което общият брой на потвърдените случаи е достигнал 249 458. В същия интервал са регистрирани още 53 смъртни случая, увеличавайки броя на жертвите до 7754 души. Общо 707 пациенти са на респиратори, а средната им възраст е 68 години.

Здравни експерти съобщиха, че индивидуалното тестване в домашни условия ще бъде един от основните инструменти, използвани в рамките на усилията за възобновяване на социалните и икономически дейности в страната. тестовете ще бъдат задължителни за служителите в търговията, бизнеса, кетъринга, туризма и съдилищата, както и за учителите и учениците.

Безплатното предоставяне на комплекти за тестване в аптеките ще започне от началото на април и ще продължи два месеца.

Очаква се приоритет да бъде даден на хората до 67 години, тоест най-активната част от населението, отбелязва „Катимерини“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *