Отвара от индрише, локум или ракия гони упоритата кашлица

Народната медицина отдавна е доказала своята ефикасност. Ако ви измъчва уприта кашлица, първо се уверете, че тя не идва от белите ви дробове. В такъв случай е препоръчително да се обърнете към личния си лекар. Ако обаче кашлицата е причинена от раздразненото ви гърло, тогава на помощ идват не само хапчета и прахчета, но и рецептите на баба. Ето някои от тях:

– В 500 мл вода добавете 7 листа индрише, 7 лукчета и 7 парчета локум. Варете, докато се стопят лукчетата и локумът. Приемайте прецедената отвара 2-3 пъти на ден по 2 с.л.

– В 2 ч.ч. вода нарежете 7-8 сушени смокини. Сложете ги да заврат в 500 мл вода. След това оставете отварата да престои 1 час и я прецедете. Приемайте 1-2 с.л. 3 пъти дневно.

– Смесете 250 мл бира и 100 г небетшекер. Сложете сместа на котлона и оставете да ври, докато течността остане наполовина. Дава се след като изстине, по 1-2 с.л. 5-6 пъти дневно.

– В пропорция 1:1:1 смесете мед, ракия и олио (зехтин). Оставете в хладилник за няколко часа, за да се смесят добре продуктите. Давайте през 2-3 часа по 1 с.л.

– Популярен напоследък лек за кашлица е сварената кока-кола. Не е точно от рецептите на нашите баби, но мнозина споделят добри отзиви в борбата с кашлицата

– Чаят от босилек, както и чаят от лайка също са известни с това, че успешно преборват кашлицата

– Смесете 80 г мед с 1 ч.л. синапено семе. Разбъркайте добре и приемайте по 1 ч.л. 3 пъти дневно.

– Направете отвара от 80 г мед, 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. канела. Хапвайте по 1 ч.л. от сместа през 3-4 часа

– Смесете 80 г мед с 80 г масло и добавете 1 ванилия. Разбъркайте добре и давайте по 1 с.л. 3 пъти дневно

– Към 80 г мед добавете 1 с.л. джинджифил на прах. Разбъркайте добре и оставете за няколко часа да престои. Давайте по 1 с.л. 3-4 пъти дневно.

– Вземете 1 черна ряпа. Издълбайте вътрешността <210> така, че да се получи чашка. Напълнете с мед и оставете да престои 1 нощ на хладно. На другия ден ряпата ще е пуснала сок, който се е смесил с меда. Получената отвара взимайте по 1 ч.л. 2-3 пъти на ден преди хранене.

– 1 ч.ч. вода, 3 с.л. захар и 1 малка глава лук. Вари се 10 минути. Оставете да престои няколко часа и прецедете през тензух. Приема се няколко пъти дневно по 1 с.л.

– Вземете 2 дюли и ги нарежете на 4 парчета, без да махате кората и семките. Добавете 2 малки глави лук с люспите, 10 ореха в черупките. Залейте всичко това с 2 литра вода и сложете на котлона. Оставете да ври, докато половината от течността се изпари. Прецедете и давайте по 1 кафена чашка 3 пъти на ден

– Вземете 1 средна глава лук и я издълбайте като чашка. Вътре напълнете я със захар и я оставете за една нощ на хладно. Сутринта в чашката ще се е образувал сироп, който трябва да изпиете на гладно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *