Основателят на „Бионтех“ изказа прогнозата си за развитието на COVID

Основателят на „Бионтех“ изказа прогнозата си за развитието на COVID

Можем да ваксинираме повечето германци до края на лятото, заяви Угур Шахин, основател на „Бионтех“, предаде Ройтерс.

До края на лятото вирусът ще бъде под контрол в повечето европейски страни, смята Шахин, въпреки сблъскващата се със затруднения кампания за ваксинация.

В Германия собствениците на затворени магазини и готвещите се за летните отпуски са все по-недоволни от наложените заради коронавируса ограничения. Около 20 000 души протестираха вчера в град Касел срещу наложените ограничения, припомня БТА. Правителствата на страни от ЕС са изправени пред критики за бавния старт на кампанията за ваксинация. Проблемите с доставките оставят блока зад страни като Израел и САЩ.

Но Шахин заяви, че изпитва оптимизъм, че проблемите ще се окажат временни.

Възможно е да се гарантира, че 70 на сто от германците ще бъдат ваксинирани до края на септември и тогава вирусът няма да представлява значителен проблем, подчерта той.

,,В много европейски страни и в САЩ вероятно няма да има нужда от локдаун към края на лятото“, заяви основателят на „Бионтех“.

Според него тогава появата на нови огнища ще бъде маловажна. Ще има мутации, но те няма да ни плашат, добави той. Близо 9 на сто от германците бяха получили поне една доза от ваксината към вчерашна дата, отбелязва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *