Осигуриха всички пари за ремонта на пътя до селото на Яне Сандански

Пътят от град Кресна до село Влахи ще бъде напълно ремонтиран. Преди дни се осигури дофинансирането на реконструкцията на 8,5 км от общинския път. Сумата от бюджета на МРРБ е в размер на 4 536 864 лева. Община Кресна получава остатъка от необходимия ресурс за завършването на своя инвестиционен проект.

Миналата година бяха преведени първите над 50% от парите – 4 702 039 лева. Първата копка на обекта бе направена на 24 ноември в местността Влахинска чешма. Така чаканият повече от 50 години ремонт стана реалност. Той включва нов асфалт, отводнителни шахти, водостоци, канавки, разширяване на пътя на определени места.

На практика новото шосе ще има връзка с едно от трасетата на бъдещата автомагистрала „Струма”, а това ще осигури лесен достъп на туристите до селището. Пътят до родното село на войводата Яне Сандански не просто ще бъде позакърпен, а ще се превърне в модерно транспортно съоръжение, което ще позволява да се пътува комфортно и за десетина минути да се стига с лек автомобил от Кресна до Влахи.

Целта на местната власт е да превърне селото в туристически обект със сериозно регионално значение. Уникалното съчетание на богата история и традиции, религиозни храмове, частично съхранена възрожденска архитектура, природни феномени и отглежданите тук автохтонни породи животни са отлична предпоставка за развитие на туризма.

Селището е отправна точка за десетки интересни и вълнуващи маршрути в Пирин планина, то и в момента привлича вниманието на нашенци и чужденци. Малцината местни хора вярват, че с новото шосе Влахи ще намери своето място на туристическата карта на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *