Оръжеен бос реанимира идея за строеж на 5 кооперации в Банско

Изпълнителният директор на “Хедж Инвестмънт България” АД и собственик на фирмата “Кемира”, която притежаваше акциите в русенското оръжейно предприятие „Дунарит“ преди сделката за влизане в завода на фирма “Емко” – Асен Димитров Бабански, се активира по свое старо инвестиционно намерение за строеж на група кооперации в известната местност Карантията, наричана още Грамадето, на гр. Банско.

Намерението на оръжейния бос датира от 2006 г., когато той е получил одобрен ПУП за имота от община Банско и дори решение на Регионалната инспекция по околната среда в Благоевград, според което инвестиционното намерение не подлежи на задължителна оценка за въздействие върху околната среда, предава в. „Струма“.

15 г. по-късно, когато местността вече е сериозно застроена главно с хотели, РИОСВ обаче е на мнение, че новото строителство подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС.

Бабански е заявил намерението си чрез едната от много си фирми – „Сортиро“ ЕООД. Върху собствен терен от 4104 кв.м той възнамерява да издигне 5 жилищни сгради на по 4 етажа с обща разгъната застроена площ от над 7000 кв.м. Височината на кооперациите ще е до 13 метра.

Интересът на Асен Бабански към Банско не е случаен – в курортния град той има механа, в която, според разследвания на софийски медии, е било заснето дуото между бившия управител на БНБ Иван Искров и мажоритарния собственик на обявената във фалит КТБ Цветан Василев, в което двамата банкери пеят от сърце “Назад, назад, моме Калино”.

През 2019 г. името на Бабански бе разсекретено от Комисията по досиетата като един от 30-имата сътрудници на тоталитарните комунистически служби, заемали ръководни длъжности в дружества, направили прехвърляне на вземането си или прихващане след поставяне на КТБ под специален надзор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *