Опасна ли е смяната на ставата

Известно е, че не по-малко от 15% от операциите за замяна на стави не носят облекчение на пациентите. Още в първата година след операцията хората започват да изпитват постоянни болки, а в продължение на 10-15 години протича пълна деградация на костта и разклащане на ендопротезата. В този случай се налага нова сложна операция – ревизионно ендопротезиране със замяна на импланта и възстановяване на изгубената костна маса.

Не е тайна също, че основният провокиращ фактор – това са микрочастиците, освобождавани от протезите. Смята се, че именно те допринасят за възпалението, водейки до болки, изчезване на костната тъкан, отслабване на импланта и в крайна сметка до невъзможност за закрепването му към костта. Но досега конкретните механизми на този процес не били ясни.

Отговора открили учени от университета „Рутгърс“ и той се оказал драматичен. На борба с освободените от протезата микрочастици се надигат макрофагите. Те смело се справят с нашествениците, поглъщайки ги, както се полага. Само че те не са в състояние да асимилират този неорганичен материал и той тихичко дреме в клетъчните недра. Рано или късно тези макрофаги загиват и тогава се отделя молекула, която предизвиква още по-силен имунен отговор, отколкото предизвикват първоначално частиците от протезата. Именно тази молекула провокира възпаление, което води до разрушаване на костите и отслабване на имплантите.

На този фон не е изненада, че много специалисти не препоръчват да се бърза с ендопротезирането, например на коленете. Това е доста сериозна операция, която в случай на развитие на следоперационни усложнения обрича пациента на още по-големи мъки и страдания. Независимо от развитието и използването на съвременни технологии в производството на ендопротези, които се стремят максимално да намалят риска от усложнения, това все пак е имплант, който се вгражда в тялото.

Много пациенти питат: „Каква е гаранцията?“. Производителят дава гаранция от 10 до 25 години, но по-важният въпрос е колко време протезата ще „работи“? И как изкуствената става ще функционира след година, две или пет, а това е нещо, което никой не може да прогнозира.

При много пациенти след операция има ограничаване на свиването в колянната става, т. е. ограничаване на нейните функции. Сред ортопедите е широко разпространено мнението, че ендопротезирането е равносилно на вътрешна ампутация на колянната става. И това в известен смисъл е точно така. При ендопротезиране се отстранява голямо количество от собствената костна тъкан, която не се възстановява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *