ОИК пак поумува и пак реши за нови кметски избори

С 11 гласа „за“ всички присъствали на заседанието на Общинската избирателна комисия в Благоевград снощи приеха решение № 310, с което уведомяват ЦИК, че трябва да предложи на президента Румен Радев да насрочи частичен избор за кмет на Благоевград.

Дори представителите на БСП в ОИК, които преди 1,5 г. подкрепиха кандидатурата на независимия Румен Томов, гласуваха предложението поради липса на всякакво правно и законово основание да не го подкрепят – по казуса от 14.04.2021 г. има влязло в сила окончателно решение на ВАС, което постанови прекратяване мандата на кмета заради ненавременно заличаване на фирмата му в Търговския регистър.

Само след 9 дни снощното решение на ОИК щеше да бъде постановено точно 1 календарна година, след като същата избирателна комисия прекрати пълномощията на Томов по същата причина. Тогава тя бе сезирана за нарушението от бившия кмет Атанас Камбитов, припомня „Струма“.

Впоследствие обаче последва дълга серия обжалвания в различни съдилища от страна на Томов, което забави освобождаването на поста с 356 дни.

Решението, взето снощи от ОИК – Благоевград, също подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 дни от обявяването му, тоест до четвъртък. Този път обаче никой не мисли, че вече бившият кмет ще го направи, защото самият той вече обяви, че не е съгласен със съдебното решение, но го приема, и ще се кандидатира отново за кмет на Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *