Огнен дух пали къщата на турско семейство

В нощта на 13 август 2012 г. в Сиирт, Югоизточна Турция, уличен продавач на име Зеки Топрак, съпругата му и четирите им деца са събудени от миризмата на дим и откриват, че в малкия им тристаен дом има пожар.

По неизвестни причини почти цялото имущество и мебелите на семейството са повредени от неизвестен източник на пожар. Някои неща са леко засегнати от пламъците, но много са изгорени изцяло. Следи от пламъци след гасенето на огъня са открити дори на голия таван, където няма какво да гори. Освен това пожарникарите не успяват да посочат причината за пожара, тъй като пламъкът се е разпространил дори на тези места, където няма нищо запалимо. Семейство Топрак и техните съседи започват да говорят, че пожарът е причинен от свръхестествени източници. Електротехниците също не откриват повреди по окабеляването в къщата и са категорични, че пожарът със сигурност не е възникнал от късо съединение. Постепенно семейство Топрак се успокоява и започва да смята случилото се просто за инцидент. Скоро обаче в къщата отново започват да изгарят различни неща.

И тези спонтанни пожари се повтарят през следващите няколко месеца. Те възникват както през деня, така и през нощта, както на голия таван, така и върху дрехите, върху молитвените килими, върху подовите килими, в детската пластмасова вана за къпане и дори в хладилника и вътре в гардероба, заключен с ключ. След известно време става ясно, че огненият „дух“ е привързан към дъщерята на Зеки Топрак на име Мелек, която е в 5. клас. Веднъж, когато тя е на училище, горните й дрехи, тетрадки и учебници пламват сами по време на урок пред учителя и другите ученици. Този странен инцидент предизвиква голям интерес от страна на медиите. Учителят споделя, че първоначално помислил, че някой е напръскал нещата на Мелек със запалима течност и след това ги е запалил. Но запалима течност или някакав друга причина за пожар не е открита.

Тъй като пожарите започват да се случват по-често през нощта, семейство Топрак, от страх от огъня, взема матраците и възглавниците си и известно време спи на открито. Но след две седмици и в двора започват да стават пожари. Местният мюфтия Фарук Арвас е категоричен, че за пожарите е виновен огнен джин. В исляма джиновете са духовни същества, които могат да бъдат добри или зли. Няколко пъти имами се опитват да прогонят джина с молитви, но всеки път след пристигането им пожарите само се засилват и се случват по-често. При поредния опит да избягат от огнения джин семейство Топрак решава да замине на 140 километра до град Джизре при свои далечни роднини. До март 2013 г. родителите и децата живеят в шест различни къщи, но всеки път, когато се срещат, огненият кошмар започва отново. За седем месеца са изброени поне 300 пожара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *