Обявиха първия сигурен симптом на Омикрон

Хремата е първият сигурен признак на коронавирусния щам Омикрон, съобщи БГНЕС. Изследването обхваща стотици заразени с новия щам пациенти в Лондон. Докато първоначално коронавирусът започваше със загуба на вкус и мирис, сега тези симптоми почти не се срещат и са заменени от течащия нос.

Според водещият изследването проф. Тим Спектор, симптомите на Омикрон са предимно подобни на настинките: хрема, главоболие, възпалено гърло и кихане. При първи подобни симптоми е добре хората да останат вкъщи, защото може да се окажат заразени с Омикрон.

Проучването се основава на данни от 52 489 пациента, тествани в началото на декември. При тях е установено, че освен хремата като първи симптом, са усещали и главоболие, лека или тежка умора, кихане и възпалено гърло.

Проучването е публикувано само ден след като Обединеното кралство отново отбеляза пик заразените в два последователни дни с над 90 хиляди новозаразени. Разделен по възрастови групи, Covid е по-разпространен сред по-младите – студенти и ученици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *