Община Благоевград с бюджет от 91 млн. лв., Румен Томов тегли кредит от 5 милиона

Продължават дебатите по общинския бюджет за 2021 година. Стана ясно, че той е малко над 91 милиона лева. Кметът Румен Томов подчерта, че финансовата рамка е направена така, че да бъдат запазени ниски ставките на местните данъци и такси, да се гарантират устойчиви приходи, заложено е повишаване на събираемостта, ограничаване на административната тежест за гражданите, което ще бъде постигнато чрез въвеждане на повече онлайн услуги.

Прогнозата е тази година общината да събере 10 милиона лева от местни данъци, а очакваните неданъчни приходи са в размер на 12 милиона лева, съобщава Илинден прес. Заложени са 9 милиона лева за капиталови инвестиции в града и съставните села.

По време на дискусията постъпиха предложения за увеличаване парите за спорт в Благоевград, както и за решаване на един от основните проблеми на благоевградчани – мръсният въздух.

Съветникът от ГЕРБ – Кирил Илиев, направи изказване извън дневния ред, в което припомни, че през този месец правителството на Бойко Борисов три пъти отпуска държавни средства за Благоевград. С решение на МС бяха осигурени пари за укрепване на свлачището при парк Бачиново, за укрепване на подпорна стена на депото при Бучино, както и за ремонт на Читалището.

Кирил Илиев обаче постави въпроса защо за изпълнители на тези дейности са поканени само столични фирми. Той припомни обещание на кмета Румен Томов, че ще подкрепя местния бизнес, за да се осигурява заетост на хората в Благоевград.

Съветниците разрешиха на кмета Румен Томов да изтегли банков кредит от 5 милиона лева за ремонт на 9 улици, за които има изготвени проекти. Това се случи от трети опит, на две минали сесия парламентът отхвърляше това искане на кметския екип. Сега обаче с 27 гласа „за“местният парламент даде зелена светлина за теглене на банковия кредит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *