Образователното министерство налива 109 млн. в антиковид програма

Новата вълна от коронавирус в много райони върна учениците от 5 до 12 клас към дистанционно обучение.

Министерството на образованието и науката започна изпълнението на проект, който има за цел да се противодейства на риска от отпадане на ученици от образователния процес, в ситуацията на обучение в електронна среда, предаде БНР.

Проектът е с бюджет над 109 млн. лв. и ще продължи 35 месеца. Той се реализира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ .

В проекта „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ могат да участват всички държавни и общински училища. Целта е осигуряване на равен достъп за ученици от всички образователни етапи до виртуална класна стая, дигитална грамотност и качествено обучение в условията на продължителна епидемия и необходимост от обучение в електронна среда.

С помощта на планирани обучения педагогическите специалисти ще придобиват цифрови умения и ще усвояват нови и иновативни методи за преподаване. Предвижда се и подпомагане на образователни медиатори, както и на родители на ученици за усвояване на умения за работа с дигитални устройства и електронни образователни платформи, което на свой ред ще подпомогне учениците в пълноценното им участие в обучението.

В рамките на проекта ще бъдат закупувани и технически средства за ученици и учители. Очаква се в проекта да бъдат включени 478 000 ученици, учители, медиатори и родители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *