Нула напредък в споровете със Северна Македония

За съжаление не мога да кажа, че и първата за тази година среща с колегите от РС Македония внесе някакъв оптимизъм. Тя е напълно безплодна. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров, предаде БГНЕС.

Проф. Димитров обобщи, че единственият положителен резултат е да се подпише неподписан протокол от предишни срещи. Това е важен момент, защото без тях, не може да се официализира работата на съвместната комисия.

Успяхме да придвижим напред и да подпишем протокола от деветата среща. На път сме, и това е единственият положителен резултат от днешната среда, да подпишем и протокола от десетата среща, която се проведе миналата година. Надяваме се в близките дни да видим подписан и десетия протокол, коменти

Ние сме още някъде в 10-и век и няма никаква крачка напред, защото с нашите колеги не може да стигнем до разбирателство за подготовка на един общо текст, предложение до двете правителства, за учебниците на РС Македония, в които се третира това историческо време и конкретно за края на Първото Българско царство и времето, в което владетел е цар Самуил и неговите наследници.

Тези разговори са не само много сложи психологически за нас, защото се сблъскваме със странно за нас нежелание от нашите колеги да се съобразят с основни за научните изследвания принципи, а именно уважение към историческите източници и съобразяване с доминиращите исторически източници по тази тематика, световната историческа наука.

Нашите колеги си дават сметка, че тяхната позиция е трудно защитима, но упорито настояват да бъдат равнопоставени постиженията на световната медиавистика, в случая и на българската, и някои съчинения по тази тема на местните историци и на няколко души от бивша Югославия.

Подобни тези не могат да бъдат равнопоставени, категоричен бе проф. Димитров.

Още нещо, което неприятно ни изненада е, че нашите колеги искат да се намери нов подход и нови оценки за това историческо време и за цар Самуил, които се разминават с оценката, по която имахме съгласие, когато предлагахме съвместното честване на този български владетел.

Подобен двоен стандарт показва нежелание да се направи крачка напред. За нас е крайно неприемливо упоритото бягство от определението обща история, което е залегнало в Договора за приятелство и добросъседство, каза още проф. Димитров. Той съобщи, че след по-малко от две седмици ще има нова техническа среща. В края на април трябва да се проведе 13-та поред среща на съвместната историческа комисия.

Проф. Димитров коментира, че промяната в нагласите безспорно е зависима от политическата атмосфера в РС Македония. Коментарите на политици от всякакво ниво влияят на нашите колеги, каза още проф. Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *