Нойшванщайн, приказният замък, който стои на логото на Уолт Дисни

Замъкът Нойшванщайн в Германия е една от най-посещаваните туристически атракции в Европа и се посещава от около 1,3 милиона души годишно. Той е бил вдъхновението за логото на Уолт Дисни и анимационния филм „Дворецът на спящата красавица“.

Нойшванщайн е на по-малко от 3 часа път с кола от Мюнхен. Открит е през 1886 г., а строителството е платено от краля на Бавария Лудвиг II, който е известен като човек, който искал лукс и елегантност.

Въпреки че той плащал за двореца със собствени пари, жителите на Бавария се възмущават, че прави тривиални неща, вместо да им помага.

Външният вид на двореца е проектиран от архитекта Едуард Ридел и се счита за типичен за архитектурата от 19 век. Полукръглите арки, стройните кули и пищният декор са елементи, които придават на Нойшванщайн специална магия.

Дворецът е оборудван с най-новите технологии от онова време като ел. звънец за обслужване, централно отопление и асансьор.

Интериорният дизайн е вдъхновен от оперите на Рихард Вагнер, а произведенията на изкуството изобразяват любов, покорство и спасение. Лудвиг II е близък приятел на композитора и той го оценявал толкова много, че не веднъж е казвал, че е построил Нойшванщайн в негова чест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *