Ново „скубане“: Звездички в талона на колата надуват данъка

Ново „скубане“: Звездички в талона на колата надуват данъка

Сигнали за неправилно облагане с данък МПС заваляха в община Русе. Заради невписана в талоните екокатегория на двигателя, собствениците на автомобили трябва да плащат по-висока такса. В тази ситуация са стотици шофьори в цялата страна. За да се поправи грешката, те сами трябва да си извадят документ от оторизирания представител на автомобила и съответно нов талон, което ще им струва около 100 лева.

Преди три години Исмаил Исмаил от село Голямо Враново си купил кола втора ръка, с еврокатегория 4. „При смяна на собственик тази еврокатегория, която пише тука, се получават при смяната едни звездички само“, обясни той пред БНТ. Исмаил сега се чуди дали си заслужава да ходи по институции да поправи грешката, за да внася по-нисък данък. „Навсякъде се плаща“, коментира той.

„Законодателят е определил, че ако няма отразена екологична категория в регистрацията на превозното средство в „Пътна полиция“ на съответната ОДМВР, то тогава се прилага компонентът – екологичният, който за община Русе в момента е 1,32, и това ощетява гражданите“, обясни Начко Наков от отдел „Контрол по събиране на местни данъци и такси“.

Колкото по-висока е категорията, толкова по висок е коефициентът, а отстъпката – по-голяма.

„Ако Евро 4 и същото не е отразено на съответната регистрация на превозното средство, ще бъде ощетено с близо 50%“, допълни Наков.

От КАТ-Русе обясниха, че екологичната категория в талона най-често липсва при колите, регистрирани преди 2007 година или при по-новите – ако не е бил представен документ за това.

„То винаги в системи, във всичко има някакви обърквания“, коментира Исмаил. Пред него има два варианта да провери дали в регистрите на КАТ се пазят данни за екокатегорията на неговата кола или да потърси оторизиран представител на своята марка автомобил. Документът ще му струва 60 лева.

„Имаме постоянно такива случаи. Документално ние можем да покажем на собственика и на данъчните власти как е бил произведен този автомобил, с какви норми на очистване на околната среда“, каза Минчо Минчев, който е представител на оторизиран сервиз.

Ако сумата вече е платена, част от нея може да се приспадне от задължението за 2022 година или да бъде възстановена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *