Ново правило за уседнало спъва европейците към Острова

Ново правило за уседнало спъва европейците към Острова

Повече от два милиона граждани на ЕС са изправени пред ново предизвикателство към пребиваването и работата им във Великобритания след решението на вътрешния министър Прити Пател да ги накара да кандидатстват отново, за да останат в страната за постоянно, съобщава вестник „Таймс“. Те дори могат да бъдат изправени пред депортация, отбелязва изданието.

В споразумението за Брекзит Лондон се съгласи да позволи на всички граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, да останат чрез предоставяне на „статут на уседналост“, ако докажат, че са живели непрекъснато във Великобритания в продължение на пет години, или на „временен статут“, ако са пребивавали за по-кратко време.

Сега обаче Министерството на вътрешните работи постанови, че 2,3 милиона души, които в момента са с „временен статут“, ще трябва да подадат повторно заявление за „статут на уседналост“ в края на петгодишния период, за който имат право да останат. Всеки, който не подаде молба навреме, ще загуби право на работа, достъп до жилище, обезщетения и може да бъде изведен от страната.

Решението накара Независимия орган за наблюдение IMA, създаден по силата на споразумението за излизане на страната от ЕС за защита на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, да даде Министерството на вътрешните работи на съд. В писмо до Върховния съд IMA предупреди, че ходът на Пател е незаконен и e в нарушение на споразумението на правителството с ЕС.

Този ход вероятно ще разпали напрежението със страните от ЕС относно една от най-чувствителните области на сделката за Брекзит. IMA съобщава, че е изразила загриженост пред Министерството на вътрешните работи, но не е получил задоволителен отговор. Пред съда бе заявено, че неизпълнението на задълженията на Обединеното кралство означава, че лицата, които имат право да останат във Великобритания съгласно споразумението за оттегляне, могат да го „загубят по недопустим начин“.

„Въпросът е, че онези граждани, които са кандидатствали за временен статут, могат впоследствие да го загубят изцяло, ако по-късно не подадат второ заявление“, се посочва в иска за съдебен контрол.

„Ако не кандидатстват, вътрешният министър ще ги приеме за незаконно пребиваващи в Обединеното кралство. В резултат на това те ще бъдат изложени на сериозни последици, засягащи правото им на живот, работа и достъп до осигурителната система на Обединеното кралство“. Ищецът посочва, че това е несъвместимо със споразумението, което не предвижда загуба на статут при такива обстоятелства.

Говорител на Министерството на вътрешните работи съобщава, че досега 247 010 души са преминали от „временен статут“ към „уседнал статут“. Той добави, че хората ще могат по-късно да кандидатстват по схемата, „когато има разумни основания да са пропуснали крайния срок“.

Министерството на вътрешните работи добави, че добросъвестно е изпълнило договореностите на споразумението за оттегляне, но няма да коментира текущи съдебни производства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *