Новоназначените на държавни постове съветници от БСП в Пиринско бавят явяването си на работа

Общинският съветник от БСП в Благоевград Иван Станчев, който преди 3 месеца се похвали, че е назначен като главен специалист в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/, реши да върже службата с конкурс, който ще му даде по-голяма сигурност предвид очертаващите се предсрочни парламентарни избори и неяснотите дали партията му отново ще влезе във властта. Станчев кандидатства в конкурса за инспектор в ИАРА – Благоевград.

Мястото се оваканти след пенсиониране на един от служителите. Тъй като за главен инспектор не се изисква висше образование, а съветникът има икономическо образование, той подаде документи с другите кандидати Димитър Колев, Борис Карадаков и Бети Димитрова, и е поканен на 21 юни на тест в Бургас, където е централното управление на ИАРА. Новата длъжност, която върви със статут на държавен служител, е и с бонус по-висока заплата, която стига до 2950 лв.

Другите новоназначени кадри на БСП в благоевградските институции съгласно ресорите, които соцпартията получи миналия декември, още не са започнали работа.

Съветникът от БСП в Сандански Младен Тимчев, който спечели директорския пост в Държавен фонд „Земеделие” в Благоевград още на 3 юни, до момента не се е представил на колегите си. През последната седмица самите те започнаха да въртят телефони, за да търсят информация дали той все пак е назначен, или междувременно се е отказал да работи в службата.

„Отивам в понеделник“, обяви Тимчев, който обясни, че си дал малко време да си приключи спешните дела в Сандански, преди да се заеме с разпределянето на държавни субсидии към земеделските производители в региона. Една от най-спешните задачи е била да напусне фирмата „Ем Мотокорп“ ЕООД, която Тимчев основа преди 2 г. с капитал от 10 лв. Според данни в Търговския регистър той вече е успял да я продаде на сина на управителя на „Общински пазари” – Сандански Илиян Фикинчев – Владислав. По този начин като държавен служител Тимчев се е предпазил от ударите на Закона за конфликт на интереси. Запазил е само участието си като член на управителния съвет на ЛРД „Сокол 1920“, чийто мандат ще изтече през юни 2025 г.

Повече от месец не е започнала работа и благоевградската БСП съветничка Гергана Янчева, която още в средата на месец май спечели конкурса за директор на Инспекцията по труда в Благоевград. Янчева бе единствен кандидат за поста, справи се с изпитната материя без проблем, но към момента се въздържа от заемане на поста, докато Върховен съд не се произнесе по жалбата на КПКОНПИ срещу нея.

Припомняме, че Янчева бе един от 6-имата общински съветници в Благоевград, които бяха ударени с глоби от антикорупционния орган заради гласуване в зала, с което според КПКОНПИ облагодетелствали свои роднини. Прегрешението на адвокатката беше, че с гласуването да се намалят наемите на общински обекти по време на пандемията от коронавирус миналата година тя облагодетелствала своята свекърва. Янчева бе единственият от уличените в конфликт на интереси съветници, които спечелиха делата в съда в Благоевград, но за да излезе чиста от казуса и да може да заеме без проблем шефското място в Инспекцията по труда, решението трябва да бъде потвърдено и от ВАС, пише в. „Струма“.

Всеки момент се очаква произнасяне на върховните магистрати по делата на останалите съветници Христо Ковачки, Владимир Пандев, Бисер Стойчев, Валентина Шаркова и Красимир Роячки. На сайта на ВАС делото на КПКОНПИ срещу Ковачки от седмица е обявено за приключило, но още няма решение. Процесът срещу Роячки пък бе оставен за есента, след като миналата седмица адвокатът му представи болничен лист, че клиентът му по здравословни причини не може да пътува до София. Въпреки че присъствието на страните по делото не е задължително, магистратите се съобразиха със заболяването му и отложиха делото. По тази причина обаче при Красимир Роячки има най-голяма опасност той да не успее да влезе в следващия Общински съвет, защото при влязла в сила присъда от КПКОНПИ освен глобата осъденият получава и забрана 1 г. да участва в изпълнителната и законодателната власт. Така всички, за които съдът се произнесе с осъдителни присъди след октомври тази година, няма да имат право да се кандидатират на следващите местни избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *