Нови чудотворни реликви изложиха в Бачковския манастир

Нови чудотворни реликви изложиха в Бачковския манастир

Старинни икони бяха напълно реставрирани и експонирани в Бачковския манастир. Някои от тях са изключително ценни. След повече от три века под ключ и разруха беше обновена и отворена за вярващите и четвъртата църква, която се намира в самата обител.

Едно от местата, което задължително трябва да се види в манастира, е музеят, който се намира в южния двор на храма „Свети Никола“, където се извършват кръщенетата. Игуменът на обителта епископ Сионий превръща някогашната винарска изба на подземния етаж в иконна зала и подрежда най-интересните експонати, които се пазят. Върху част от иконите има следи от обгаряния вследствие на опожаряването на манастира. „Вече реставрирахме иконите, които се намират в църквата „Свети Никола“, доста от иконите в старата църква от иконостаса „Свети Архангели“ и в музея“, каза уредникът на музея в Бачковския манастир Стамен Пепелишев.

Най-старата сред реставрираните наскоро икони е таза на Архангел Михаил-Защитник. Няма точна датировка, но според историците е дарена на манастира малко преди България да падне под османско робство.

„Тя е двулицева икона. От едната страна е изобразен Архангел Михаил, а от другата е имало изображение на Христос Вседържител. За съжаление, второто изображение е много малко запазено. Вижда се все пак, че е била двулицева икона, което не е често. Може би е била на иконостаса, за да бъде виждана и от двете страни. Имаме една икона на Света Богородица Елеуса, която също реставрирахме миналата година и е от XVII век“, добави Пепелишев. Там се намира най-старият олтарен балдахин, от XVII век, открит по нашите земи. Съхранен до днес е и оригиналният кръст, който е бил върху първата църква в манастира, опожарена от турците. Изработен е от мед с позлата, а на раменете му има грузински надпис „Победа“.

За игумена на манастира това е неоценимо богатство. „Духовна радост за клира и за народа, духовна гордост пред целия свят, пред всички православни народи и идва до сърцата и душите на хората“, казва епископ Сионий. Църквата „Вси светии“ е четвъртата, която се намира в манастира. В продължение на 300 години рушащият се храм е бил под ключ. Сега в него на централно място се съхраняват частици от мощите на няколко светци.

„Имаме мощи от свети Кирик – сина на Света Юлита, от свети Трифон, от свети Елевтерий, от свети Яков Персиянин, от свети Василий Велики, от Константин и Елена, от света Марина, също от света Татяна. Често пъти тя е била църква, такава каквато е вградена в крилото за усамотяване молитвено да речем на игумена“, съобщи Пепелишев. За вярващите Бачковският манастир е не само храм за утеха, но история и изкуство. Съвсем скоро ще бъде реставриран и метохът към манастира, който се намира в пределите на Асеновград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *