Новият концерн Stellantis изпревари Volkswagen в Европа

Новият концерн Stellantis изпревари Volkswagen в Европа

Новият автомобилен концерн Stellantis, образуван от сливането на италиано-американския Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и френската група Groupe PSA (Peugeot и Citroen), задмина по продажби VW Group за първите 2 месеца на 2021 година. Това съобщава Automotive News Europe, като се позовава на данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Според информацията, през януари и февруари общите продажби на леки и леко-товарни автомобили от марките, влизащи в структурата на Stellantis, са 480 888 машини, което е с около 28 500 повече от тези на германския концерн (452 400). Ако от статистиката бъдат извадени продажбите на търговския транспорт, то Volkswagen си остава начело, както и преди това. В този случаи резултатът германците е 419 855 единици срещу 377 244 на Stellantis.

Основната причина за отличните резултати на новия мегаконцерн е френската марка Peugeot, тъй като два нейни модели са начело по продажби през февруари. Това са хечбекът 208 и компактният кросоувър 2008 (на снимката), от които бяха продадени съответно 18 300 и 16 800 бройки. Така те задминаха в Volkswagen Golf и Toyota Yaris.

Експерти от автомобилната индустрия пресмятат, че сливането на PSA и FCA през тази година ще доведе до общ брой продажби от 8,7 млн. автомобила, като по този показател Stellantis ще се класира на четвърто място, отстъпвайки единствено на Volkswagen Group, Toyota Motors и Renault-Nissan-Mitsubishi.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *